16.1.08

Βουτιά στην Αλήθεια!


-Θα μου δώσετε μια συνέντευξη (για το ΠΑΝΘΕΟΝ); Είχα ρωτήσει το 1981 τον Μoenckmaier, εναν δημοσιογράφο-θρύλο της γερμανικής ΖDF. Με πολέμους στην πλάτη του, με παγκόσμιες αποκλειστικότητες, με σεβασμό από την κοινή γνώμη. Είχα την τύχη να συνεργασθώ μαζί του για 2-3 μέρες όταν είχε έρθει εδώ για να καλύψει την πρώτη εκλογική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
Με κοίταξε σοβαρά (σαν να τον βλέπω τώρα) και μου είπε:
-Νein, Herr Antonaros. ! Οι δημοσιογράφοι κ. Αντώναρε ρωτούν, δεν απαντούν.
Τον κοίταξα απορημένος...
-Και καλό είναι κ. Αντώναρε να ξεκινήσετε την καριέρα σας με αυτη τη σκέψη.
Ηταν η εποχή που εγώ ξεκινούσα με γεμάτος όνειρα. Σχεδόν 30 χρόνια πριν. Ηταν η εποχή που μεσουρανούσαν ο Γιώργος Τράγκας, ο Κώστας Χαρδαβέλας, ο Σπύρος Καρατζαφέρης, ο Γιώργος Λιάνης, ο Γιάννης Δημαράς... χεχεχεχεχ...
-Οι δημοσιογράφοι κ. Αντώναρε ρωτούν, δεν απαντούν.
Αχα μπουχα-χα-χα-χα...
Να’ναι καλά η ψυχούλα σας εκεί που βρίσκεται mein Herr, αλλά μάλλον χοντρο-μαλακίες μου λέγατε εκείνο το απόγευμα στου Φιλιπάππου, που θέλατε να κάνετε το stand up σας με φόντο την Ακρόπολη, αλλά ο χίππι ανώνυμος cameraman σας δεν συμφωνούσε γιατί ο ήλιος δεν ήταν στο σωστό ύψος με αποτέλεσμα να εχει μια σκιά το πρόσωπό σας... και σεις με κουστούμι γερμανικό, γραβάτα στην ζέστη του αττικού ήλιου... εσείς πουχατε πάρει διεθνή βραβεία για την κάλυψη του Πολέμου των 10 Ημερών... περίμενατε ευγενικά απαντώντας στις δικές μου ανοησίες... Φαντάζεστε να ήσασταν ο ηρωικός Σταρούμπας και να σας είχε στημένο στο λιοπύρι ο Ελλην φουκαρας cameraman;
Λοιπόν μαλακίες μου λέγατε Meister (όσοι ξέρουν γερμανικά καταλαβαίνουν τί ενοοώ) Meister… όπως λέμε με σεβασμό γιατην τέχνη του ... Μαστρο(meister) –Βαγγέλη.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ μου που ΟΛΕΣ αυτές τίς μέρες κοσμούν τα τηλεοπτικά παράθυρα, γιατί γαμώ την πουτάνα μου δεν ρωτάνε, αλλά μόνο απαντάνε;
Τί θες να πεις Μeister; Ο, τι ξέρεις καλύτερα από τον Κακουνάκη ή τον ποιητή Τράγκα;
Σήμερα δεν βλέπουμε τηλεόραση, αλλά παρέλαση μελών της ΕΣΗΕΑ και μή μελών της ΕΣΗΕΑ, να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του. Και την ΕΣΗΕΑ να κάθεται με ανοικτό το στόμα χαζεύοντας το θέαμα.
Θέλουμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Αναμεταξύ μας, λες και το μέσον είναι δικό μας... κι όχι του τηλεθεατή.
Οχι μόνο έχω βγάλει το σήμα της ΕΣΗΕΑ από το παρ-μπριζ μου, αλλά τοχω ανεβάσει σπίτι μου, μπας και μου σπάσουνε το αυτοκινητάκι μου το βρούνε και τότε μου το κάψουνε...
Οχι... οχι... δεν είναι πια δημοσιογράφος ο αδελφός μου. Πολιτικός είναι. Τελεία. Δεν τον αναγνωρίζω ως δημοσιογράφο και το καλό είναι ότι το ίδιο λέει και εκείνος. Ούτε ο Ρουσόπουλος είναι πια, ούτε ο Ντινόπουλος, ουτε η φίλη μου η Φωτεινή, ούτε η Κανέλη που τόοοσο εκτιμώ, ούτε ο Λιάνης... ούτε κανένας άλλος που πέρασε την γραμμή.
Με πιάνει τρελλός εκνευρισμός όταν ακουω τους anchor (τον έχουμε ξεχάσει τον διεθνή όρο, γιατί δεν μας βολεύει) να λένε: Μαζί μας έχουμε τον πρωην συναδελφο, που εγω ακόμα δημοσιογράφο τον θεωρώ ... κ. Τάδε...» και εκείνος αυτάρεσκα να χαμογελάει και να λέει: «Δημοσιογράφος θα πεθάνω!»
Οχι φίλε... έπαψες να είσαι δημοσιογράφος πριν πεθάνεις... και πολύ καλά έκανες, αφού έτσι ηθελες... αλλά κυρία το πρωί και πουτάνα το βράδι, αποκλείεται να μας (μου) το περάσεις... ακόμα κι αν εχουμε φάει ψωμί κι αλάτι στα ίδια γραφεία επί χρόνια.
Δεν μαρέσουνε οι δημοσιογράφοι που λένε τις κομματικές τους προτιμήσεις... φαντασθείτε τί παθαίνω, αμα κατεβαίνουν και υπό την σημαία κομμάτων...
Μόνο δημοσιογράφοι στα παράθυρα.
Ημαρτον Κύριε... Μόνο στολή που δεν εραψε η ΕΣΗΕΑ (που σημειωτέον ακόμα στέλνει fax) . Aυτό είναι η δικτατορία της εικόνας. Και αν θυμάμαι καλα η δημοσιογραφία είναι από τη φύση της εναντια σε κάθε μορφή δικτατορίας.
Η δημοσιογραφία, δεν είναι πριμαντόνα
Πάει κι αυτο...
Γραφω εδω και ποοοοοοοοολύ καιρό για την αλλαγή που επιφέρει η δημοσιότητα και η εξουσία στον άνθρωπο. Δεν περίμενα τον κ. Ζαχόπουλο για να το εμπεδώσω.
Εχω χάσει τους φίλους μου. Ουρλιάζω και κανείς δεν με καταλαβαίνει.
Ανθρωποι που πίνανε κακής ποιότητας ρετσίνα και κανανε εμετό στον καναπέ μου και μετα γελούσαμε μέχρι το πρωί, σήμερα κοιτάνε το γαλλικό κρασία στο φως του ακριβού πολυελαίου και επιδοκιμάζουν με ύφος γάλλου οινο... πώς τους λένε...
Καπνίζουνε πούρα και ρουφάνε τον καπνό μέχρι τα αρχίδια και κολλάνε ξένες λέξεις (βασικά αγγλικές) στις ανούσιες περί τη ζωή φράσεις τους...
Δεν ερωτεύονται, αλλά γαμάνε (λέμε τώρα) και μάλιστα αλα καρτ.
Και το κακό είναι ότι οι περισσότεροι απο σας το υποπτεύεσθε, ενώ εγω το γνωρίζω. Το’χω δει... με εχουν προσβάλει... με έχουν πιέσει. Είμαι σαν τον μάγειρα εστιατορίου, που τρώει μόνο σπίτι του.
Στόλος από 4Χ4, σπίτια, κότερα, πισίνες και άλλα πολλά που δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν μπορώ να αποδείξω. Η ανοησία , η αρλούμπα τους έφερε ...ω του θαύματος... όλα αυτα τα καλούδια... Αντε τωρα πήγαινε εσύ να του πεις ότι δεν τα λέει σωστά και πρέπει να κάνει αυτο κι αυτό...
Και αμα το κάνει αυτό που του λες και του πάρουνε τη Mercedes 8X16 Turbo/google ,πού θα την παίζει; Στην τουλέτα του σπιτιού του; Δεν λέει.
Ξέρω κάποιον που σήμερα είναι πολύ πουράτος. Με πολύ άποψη ρε παιδί μου... μιλάει και κάθονται κότες οι άλλοι... από τότε που ήταν μικρός είχε την κακή συνήθεια να έχει βρώμικα νύχια... τον πρόσεξα καθώς έκοβε με το χρυσό κοπτήρι την άκρη του πούρου κι έλεγε για τον Ζαχόπουλο.
Είχε βρώμικα νύχια.
Απ’ αυτούς τους τύπους περιμένετε να μάθετε την αλήθεια;
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
Παμε άλλη μια φορα:
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
Bγαίνει ο Αυτιάς στην εκπομπή του και δείχνει για αρκετό τηλεοπτικό χρόνο, με forward και ξαναπίσω και ξανα re-play το καταπτυστο φειγ βολαν για την υγεία του Αρχιεπισκόπου... και αφού το δείχνει και το ματα-ξαναδείχνει, βγαίνει on camera και λέει (περίπου) με οργισμένο ύφος: «Πάρτε το από εδω! Μην το ξαναπαίξετε... είναι ανεπίτρεπτα πράγματα αυτά...»
Και δεν υπαρχει ενας από το συνεργείο πίσω από τις κάμερες, που να απηυδήσει και να του ρίξει ενα μπουγιέλο νερό... Ετσι live… να τον τελειώσει μια για πάντα... όπως τέλειωσε ο φραπές τον Μπένι.
Και πώς να υπάρξει με την ανεργία που υπάρχει... ποιός θα τον ξαναπροσλάβει, πέρνωντας το ρίσκο να μπουγελωθεί και αυτός με τη σειρά του;
Ο Θέμος κι οποιος Θέμος μπορεί να κερδίζει όσα λεφτά θέλει. Και αν θέλετε να το πάω ακόμα παρακάτω: μπορεί να κερδίζει όσα θέλει νόμιμα ή όχι... δεν είμαι η εφορία για να κυνηγάω ιδιώτες. Ούτε ζηλεύω.
Εχω όμως μια αντίρρηση: Με τέτοια ποσά (και για τα μέτρα της Ελλάδας) είναι αδιανόητο να μπορεί να ενημερώνεις τον κόσμο. Δεν γίνεται, γιατί το πρόβλημα δεν φτάνει πια σε σένα.

Απ’ αυτούς τους τύπους περιμένετε να μάθετε την αλήθεια;
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!
Παμε άλλη μια φορα:
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Δυο παρατηρήσεις-κλειδιά:
1. Η camera λέει πάντα την αλήθεια.
2. Ο εγκληματίας επιστρέφει ΠΑΝΤΑ στον τόπο του εγκλήματος.
3. Οσο για την γωνία λήψης των φωτο, που τόσες ανοησίες έχουν πει οι τηλε-πουράτοι, θέλω να τους επισημάνω ότι και το απλούστερο video-editing πρόγραμμα, διαθέτει το εφφε: Pan-Zoon. Ας δουν το manual ή ας ρωτήσουν κάποιον που να ξέρει τουλάχιστον τα βασικά.


Attachment:
Οταν το πράγμα ξεφουσκώσει, θα σας πω 2-3 ιστοριούλες (καμμιά σχέση με τα γεγονότα) που αφορούν μερικούς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές, χρόνια πριν... γιατί ως γνωστόν: τον αράπη κι αν τον πλένεις...το σαπούνι σου χαλάς!
Tωρα είναι προβοκάτσια και δεν κάνει.

Αttachment2:
Eπειδή όταν σχοινοιβατείς η Κόλαση από το Παράδεισο είναι ενα micro-κλικ... και επειδή ξεκινήσαμε κάπως deutsch, καλό είναι μερικοί από μας να διαβάσουμε λίγο Goethe.. το περιγράφει καλά τό θέμα.

19 σχόλια:

Μαρία είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα σου (συγκεκριμένα το χέρι σου που τα έγραψε όλα αυτά)!!!!

subir είπε...

Εγκε-φαλλικά κύτταρα, πλέον δεν έχω στο κεφάλι... Ο Θέμος παιδί του λαού και αγωνιστής. Και μένα η γυναικά μου είναι η Nicol Kidman.Αλλά δεν της έχω πει ακόμα. Πόσο να αντέξει κανείς, να μην ασχοληθεί με όλους αυτούς πια, αρπάζωντας ένα μυδράλιο?Πόσο να το παίξουμε ακόμα άνετοι? Και την τηλεόραση να κλείσω και τα αυτιά να βουλώσω, ο βόθρος πια με πνίγει.ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....

Φωτεινή Πιπιλή είπε...

Όχι τίποτε άλλο ρε Μάνο, αλλά όλοι οι "δαύτοι" της πλουτοκρατικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας έχουν μια μεγάλη αγωνία πόσο πάει το ματσάκι ο μαιντανός στη λαική. Η γελοιόττητα!!! Κάτι τέτοια και κάτι παραπάνω έζησα κι εγώ τα τελευταία χρόνια ως τηλεοπτικό όνομα και είπα "Δε σε παίρνει πια αυτό το κλίμα, δεν την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια. Και την έκανα." Χώρια που δεν είχα που να παρκάρω τη mercedes μου γιατί είναι μεγάλη. Χα χα. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σου ότι όταν είσαι βουλευτης δε μπορείς να παριστάνεις το δημοσιογράφο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνεις το δημοσιογραφικό μάτι που άμα είσαι πραγματικός δημοσιογράφος βλέπει τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα και ψύχραιμα από τους κομματικούς. Αυτά να τα πεις σε κάτι "συναδέλφους" που πέσαν να με φάνε όταν σε συνέντευξη μου ραδιοφωνική αναφορικά με το ασφαλιστικό, ρωτήθηκα γιατί δεν πήγα όποως έκαναν άλλοι δημοσιογράφοι-βουλευτές στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ όπου τους κάλεσε το προεδρείο του σωματίου. Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι δεν πήγα διότι ως βουλευτής πια δε μου επιτρέπεται να συμπεριφέριφέρομαι με συντεχνιακή λογική κι ότι αντιμετωπίζω το ασφαλιστικό ως ένα μείζον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί με σύνεση και με στόχο όλα τα επαγγέλματα. Δηλαδή δεν είμαι της λογικής, εμένα με νοιάζει το ασφαλιστικό για την πάρτη του επαγγέλματος μου και οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους. Και με πήρε μια δημοσιογράφος-τριάντα χρόνια γνωριμία- ουρλιάζοντας , να με "μαλλώσει" που τόλμησα να πω δημόσια ότι είμαι πια βουλευτής κι εκπροσωπώ όλους αυτούς που με ψήφισαν κι όχι μόνο τους δημοσιογράφους. Σιγα που κατάλαβε τί της έλεγα. Άλλη φορά θα σου πω και τη συνέχεια.

xpsilikatzoy είπε...

RESPECT.-

pitsiloti είπε...

Πούρα και ακριβά κρασιά και ακριβά παπούτσια,σε βρώμικα χέρια και πόδια και στόματα που βρωμάνε ακόμα τα χνώτα τους από την "χτεσινή" πείνα. Και ο άνθρωπος μόνο στο μάτι του δεν χορταίνει, το στομάχι γεμίζει και με μιά φέτα χτεσινό ψωμί. Αλλά δυστυχώς, οι χορτάτοι και οι καθαροί , κουράστηκαν να "βρωμίζονται " και μένουν σπίτι τους, και στούς δρόμους και στα παράθυρα, κυκλοφορούν μόνο αυτοί που βρωμάνε, και ας παρφουμάρονται με τα πιό ακριβά αρώματα. Και τώρα που το σκέφτομαι, παντεσπάνι , πούδρες και αρώματα έφεραν την γαλλική επανάσταση......

nikosm είπε...

Αυτό το δήθεν (σε κάθε του έκφανση) είναι που σε βαράει κατευθείαν στα μηννίγγια.
Ο δημοσιογράφος με το χρυσό πουροκόφτη και το ρολεξ που το πρωί τρέχει στη λαϊκή (όπως λέει και η Κα Πιπιλή) για να μεταδώσει την αγανάκτησή του που ο μαϊντανός ανέβηκε 5 λεπτά σε μια μέρα, αλλά αυτός αν τον βάλεις να ξεχωρίσει το μαϊντανό από το δυόσμο δεν έχει ιδέα, μιας και το μόνο που ξέρει είναι το σαφράν λόγω χρώματος.
Ο πολιτικός (ανεξαρτήτων πεποιθήσεων) που φέυγει με την αυτοκινητάρα του από τη βιλλάρα του για να κατέβει να την παρκάρει κάπου κοντά στο κέντρο και μετά να πάει στην πορεία...

Και σ' ανώτερα.

Μαρια-μαρια είπε...

φοβασε να πεις τα δυο ονοματακια που βρωμανε μποχα οπως ακουστηκε και περιμενεις να ξεφουσκωσει το θεμα για να μιλησεις?Τοσο μεγαλη ειναι η δυναμη της δημοσιογραφικης πανουκλας?

kwlogria είπε...

Αυτούς που κοιμούνται όρθιοι σκέφτομαι.. που κάθονται, τα βλέπουν, τα πιστεύουν.. που πάμε;; Ας πάμε να γελάσουμε λίγο γιατί να βγούμε με ρόπαλα και να βαράμε, δε λέει.. :)))

drowsy george είπε...

to s htan la8os... pou kollaei tora... dokimastiko.... xronia polla kurie antonare na xairesai to epwnumo sas... kata ta alla pistevw oti eimai endos klimatos?

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Mπράβο Mάνο. Από τα πολύ ουσιώδη κείμενα που έχω διαβάσει. Kαι που δυστυχώς δεν περιμένω να διαβάσω σε καμμία εφημερίδα ή να ακούσω στη τηλεόραση. Έγινε θέμα ο Θέμος και ο Mάκης. Kαι οι τριγύρω τους. Αναρωτιέμαι μετά από τέτοια χρεοκοπία, θα υπάρξει απόριψη και αλλαγή ανθρώπων και πρακτικών; H μια από τα ίδια;

Argirisp είπε...

καλα τα λες μανο. το χειροτερο ειναι οτι ολοι τα λεμε και σε αναλογες περιπτωσεις τα ιδια θα καναμε....

φαβα είπε...

ωραιότατο!
(και τα κοκκινα μποτακια επίσης)

katproko είπε...

Έλεος, μετά από κατάδυση τόσων ημερών στο βόρβορο χρειαζόμασταν μια ανάσα. Το κείμενό σου είναι μια ανάσα καθαροὐ αέρα

diastimata είπε...

manosantonaros wrote:

Δυο παρατηρήσεις-κλειδιά:
1. Η camera λέει πάντα την αλήθεια.
2. Ο εγκληματίας επιστρέφει ΠΑΝΤΑ στον τόπο του εγκλήματος.


Για το δεύτερο, ούτε κουβέντα. Για το πρώτο, όμως; Υπάρχει και το... photoshop.

Πολύ ωραίο το κείμενό σου, λέει αλήθειες. Αλλά εδώ υπάρχουν ενώσεις (όπως η ΕΣΗΕΜΘ, για παράδειγμα), που χρηματοδότησαν ακόμη και γνωμοδοτήσεις ειδικών για να μη χάσουν τα μέλη-βουλευτές... Τι να πεις και γι αυτούς...

mama.eton37 είπε...

Μάνο μου έτσι περίπου είναι τα πράγματα κι επειδή ο κόσμος είναι μικρός όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ουδείς πιστεύει στην αρχή διάκρισης των εξουσιών. Η μάλλον ελάχιστοι. Αν πρόσθέσεις δε και το έλειμμα πολιτικής που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια βλέπεις που έχουμε οδηγηθεί. Τί μεσολάβησε όμως και αυτοί που κάποτε ήταν thrash περιθώρειο στην TV ξαφνικά απέκτησαν πρώτο ρόλο και ορίζουν την αντζέντα;

Milena είπε...

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφία έπαψε να έχει την έννοια της δημοσιογραφίας, αλλά απέκτησε την έννοια της εξουσίας, το να σαπίσει ήταν μάλλον αναπόφευκτο... Και είναι τόσο τοξική που δεν κάνει ούτε για λίπασμα...

Πολύ χαίρομαι που εσύ έχεις παραμείνει ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.

it is είπε...

:) Για κάτι τέτοια κείμενα είναι που σε γουστάρω τόσο...


Γεια σου και χαρά σου :)

ΑΘΡΗΣΚΟΣ ΘΕΙΣΤΗΣ είπε...

Ο πρωθυπουργος μας ο Πλαστηρας θα βαλει στην θεση του τον Παπαγο. Σημερα δινει χορο ο Βασιλευς Οθων. Θα ειναι και ο Ιμπρημ εκει.

Μαρία Ορφανίδου είπε...

Ωραίο post Μάνο! Συγχαρητήρια! Καλά τα λες γιατί έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε τελείως. Υπάρχει κόσμος που δε μπορεί να πάει στον γιατρό του γιατί δε φτάνουν τα λεφτά του και μετράνε μέχρι και το κουλούρι που αγοράζουν, κι έχουμε όλοι μέρα να ακούμε για τα εκατ. του Θέμου, Μάκη, Τάκη, Σάκη.
Έλεος! Πες ονόματα και γράψε ιστορίες, γιατί πολλοί απ' αυτούς δεν αξίζουν ούτε την ξεφτίλα τους. Ας το ξέρει ο κόσμος που τους θεοποιεί.