24.11.06

Ακόμα μια βόλτα


Μ’αρέσει πολύ να κάνω βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και να φωτογραφίζω πόλη και ανθρώπους.Οι φάτσες είναι πάντα ενδιαφέρουσες... Επιστρέφω σπίτι και μελετάω στον υπολογιστή φιγούρες, σχέσεις, κινήσεις, οικογένειες, ντυσίματα, κινήσεις κ.λ.π.

Εχει τρομερό ενδιαφέρον.

Οι άγνωστοι γίνονται σχεδόν φίλοι μου... Αυτο που μου κάνει κατ αρχάς εντύπωση είναι τα κουρασμένα πρόσωπα, αλλά και το πόσο συμπαθητικά είναι τα νέα ζευγάρια.

Η Ερμού είναι αγαπημένη μου.

Ευτυχώς δεν ψωνίζω πιά. Ούτε πάω με καμμιά για ψώνια... Εχει όμως ζωή. Πολύ ενδιαφέρουσα ζωή.

Ποοοοοοοοοολλές γυναίκες, κάθε είδους, ποοοοοοοολλούς ζητιάνους, εξαιρετικά κακούς καλλιτέχνες δρόμους, ποοοοοοοοοολύ βρώμα, απίστευτη κακογουστια, πολλές «πεταλούδες» (πολυτελείας) στην Καπνικαρέα κανονίζουν ραντεβού, πλακόστρωτο εντελώς κατεστραμμένο και αν δεν είσαι προσεκτικός κινδυνεύεις σ’ αυτόν τον πανάκριβο εμπορικότερο ΠΕΖΟδρομο της Ελλάδας, να σε πατήσουν αυτοκίνητα, φορτηγά, μηχανάκια και φυσικά τα αυτοκίνητα της Δημοτικής Αστυνομίας, που γράφουν σαν τρελλοί τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και όχι αυτά που...κινούνται ΣΥΝΕΧΩΣ στον πεζόδρομο.

Αυτό που μ’εκενευρίζει πολύ είναι οι νεαρές και οι νεαροί, που προσπαθούν να προσελκύσουν τις γυναίκες (βασικά) σε κέντρα αδυνατίσματος, ομορφιάς κ.λ.π.

Γίνονται απίστευτα πράγματα στην Ερμού.

Ανθρωποι καμμένοι, χωρίς χέρια, πόδια, μάτια και άλλα πολλά είναι ξαπλωμένοι στους δρόμους, Ινδιάνοι παίζουν play back, τα απαράδεκτης αισθητικής συντριβάνια πιτσιλάνε το νερό στο πεζοδρόμιο, ζευγαράκια φιλιούνται, ζευγαράκια τσακώνονται, φιλενάδες ψωνίζουν και καμακώνουν, μανάδες σέρνουν τα παιδιά τους, οι τουρίστες ψάχνουν απεγνωσμένα τον δρόμο προς την Plaka και την Αcropolis, εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων καπνίζουν καθώς βαδίζουν, ακόμα μεγαλύτερος καπνίζει και μιλάει στα κινητά.

H λατέρνα ξεχαρβαλωμένη παίζει άρυθμα και φυσικά ξεκούρδιστα. Και αυτοί που πουλάνε τυρόπιτες, σάντουιτς κ.λ.π. διαθέτουν κάτι θλιβερούς μεταλικούς πάγκους, που όταν φεύγουν τους τυλίγουν με αδιάβροχα πράσινα πανιά,. Αλυσοδένουν το σκαμνί και την ομπρέλα και πάνε στην ευχή του Θεού. Τα κολωνάκια είναι σπασμένα και βγαλμένα από τη θέση τους, τα καλάθια με τα σκουπίδια τίγκα και διάφοροι απατεώνες πουλούν μαϊμούδες ρολόγια, κάμερες σε αφελείς.

Ο κάθε έμπορας έχει κρεμάσει από μπαλκόνια, προσόψεις, παράθυρα ο,τι επιγραφή του καπνίζει. Νιγηριανοί απλώνουν την πραμάτεια τους στο λεπτό και σε κλάσματα δευτερολέπτου τα ξαναμαζεύουν, μόλις τους δώσει σινιάλο ο τσιλιαδόρος τους. Παιδάκια τραγουδούν τραγικά Μάρκο Βαμβακάρη....

Πάντα αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν να εξαφανίζονται οι πόλεις... Πού στο διάολο πηγαίνουν...

Τωρα που φωτογραφίζω την Ερμού I got the picture…

Γκρινιάζω;

Οχι καλέ!

Περιγράφω.... στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεγάλη παρέλαση-γιορτή που μ’ενθουσιάζει.








































16 σχόλια:

allmylife είπε...

Σήμερα με πηγες βόλτα Μάνο.
Πολύ όμορφη βόλτα!
Καλημέρα.
(παρατηρώ, πως ο Σμούντα φωτογραφίζεται παρά την θέλησή του!!!)

An-Lu είπε...

Καλημερούδια!!!!
Να προσθέσω και μια ιδέα που είχα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, βλέποντας τους Νιγηριανούς να μαζεύουν την πραμάτεια τους και να βρίσκονται από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι σε dt...και να τρέχουν φορτωμένοι;;;
Έλεγα τότε λοιπόν, να "ελληνοποιούσαμε" μερικούς από αυτούς για να σαρώσουμε τα μετάλλια στα αγωνίσματα δρόμου!
Χαζομαρούλες; Δεν πειράζει!
Καλό Σ-Κ και στους τρεις σας!!!

nkaminakis είπε...

Athens No MORE!!!!!
Δυόμιση χρόνια, εκεί, και δεν την πάλεψα. Δεν μπορούσα να συνηθίσω τους ρυθμούς της, της βρώμα της, την κακογουστιά της. Όλες αυτές τις σκληρές εικόνες που βλέπει κανείς, στην Ομόνοια, στην Ερμού, στα Εξάρχεια, στα Πατήσια (είναι άραγε πολλά αυτά??) Δεν την πάλεψα, και γύρισα στην πατρίδα. Δεν λέω είναι και όμορφη πόλη, ερωτιάρα, όμορφα μέρη να πας να φας, να διασκεδάσεις, να ερωτευτείς, και ειδικά τα Χριστούγεννα είναι πολύ όμορφη... αλλά δεν την πάλεψα άλλο. Δεν μετάνιωσα ούτε δευτερόλεπτο, που έφυγα. Ελπίζω να μην γυρίσω μόνιμα ποτέ.

Christos είπε...

και δεν αποφύγαμε να φωτογραφίσουμε και μερικά ωραία θηλυκά πισινά! Πολύ καλή η ασπρόμαυρη φωτογραφία με την έγχρωμη ξανθιά. Να περνάς καλά

SpirosKappa είπε...

Με ταξίδεψες Μάνο νοερά σήμερα στο κέντρο. Νάσαι καλά. Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

Όλη η παρέα εδώ; Δεν σας πιστεύω! Μας κόλλησε η SilentSoul τον Μ. Αντώναρο και γίναμε φανατικοί ε;

Οι φωτογραφίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες... έχει όμορφες εικόνες και στιγμές η Αθήνα, αλλά κι εγώ δεν θα άντεχα να μείνω πάνω από τα δύο χρόνια που έπρεπε. Η αλήθεια είναι ότι ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι δεν θα γυρνούσα Χανιά.
Αυτό που θυμάμαι (και το συναντάω μόλις πατήσω το πόδι μου στον Πειραιά) είναι το αυτό το απαίσιο άρωμα που έχει η πόλη (όσο μένεις το συνηθίζεις) μαζί με το κίτρινο-πορτοκαλί αρρωστημένο χρώμα των φώτων της, που είναι πραγματικά ένας θανατικός συνδυασμός!

Καλή σου μέρα!

liodara είπε...

kalimera! Ti uperoxes foto vgazeis...! Loipon, pisteyw pws ola osa mas pernan apo to mualo thn wra pou pername apo ekei kai den ta analogizomaste thn idia th stimh...me merikes fotografies tous dinoume shmasia....kai katalavainoume pia, ti pragmatika einai....!Ola ayta ta exoume dei alla pote analogistei...Mou eferes sto mualo kai kati akoma....den xerw an exeis perasei pote apo ton pezodromo toy panepisthmiou, anamesa s ayto kai thn akadhmia....einai h nohth synexeia ths massalias...ekei to prwi einai poli endiaferonta ta osa vlepeis...se ena toso mikro pezodromaki...vleppeis ola osa eides se oloklhrh ermou kai kati parapanw....! mou aresei poli ekei na parathrw toys an8rwpous..!

Haris είπε...

Συγνώμη που θα το πω -χωρίς καμιά δόση άκρατου τοπικισμού-αλλά πρέπι να έρθεις στην Θεσ/νίκη, και συγκεκριμένα στην Τσιμισκή ...
Εκεί, να δες φωτογραφίες που θα βγάλεις...

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστούμε, Αντώναρε, που μας θυμίζεις πόσο άσχημοι, χοντροκώληδες (τι σκατά τρώνε ρε οι γυναίκες εκεί κάτω, τα άπαντα των Μcs?) και αλβανοί είναι οι περισσότεροι ιθαγενείς στη χώρα που μεγαλώσαμε και ευτυχώς εγκαταλείψαμε νωρίς.
Κωλοβαλκάνια...

o kairos είπε...

Εχει πολυ φαϊ αυτη η ενασχοληση.Ακου με και κρατα αρχειο.Θα δεις.

Alitovios είπε...

Με τόσες πολλές ξανθές μερικές φορές που περπατάω στο δρόμο νομίζω πως είμαι στη Σουηδία. By the way, τις φωτογραφίες με κάμερα ή από κινητό τις βγάζεις;

spiretos72 είπε...

ξεχάσατε να φωτογραφήσετε τους καστενάδες και τον τύπο με το σαλέπι :-)

Ανώνυμος είπε...

Η πρωτη φωτο με το χερι ειναι η αγαπημενη μου. Ενα μικρο τρυφερο στιγμιοτυπο. Α, κι ο Σμουντα οπως παντα κουκλος:)

So_Far είπε...

Τί δρόμος κι αυτός.... όποτε βρίσκομαι εκεί ζαλίζομαι από τον κόσμο! Το βράδυ πάντως έχει μία θλίψη και ένα "άδειασμα"....

Ανώνυμος είπε...

μου αρεσει η αθηνα σου μανος αντωναρος...τι υπεροχα ματια εχει ο σμουντα αν τον λεω σωστα..το θαυμα της φυσεως..τα χρωματα σου υπεροχα...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά!Ειδικά η φωτό με τους τρείς ανθρώπους που είναι πιασμένοι χέρι-χέρι είναι εξαιρετική.
:)