24.4.07

Αμαλία

Δεν έγραφα τόσες μέρες, γιατί τι να γράψω;
Η φίλη μας η Αμαλία www.fakellaki.blogspot.com τα’χε γράψει όλα.
«Αντιπαρέρχομαι» το θέμα της υγείας της και σταματώ –φρενάρω- στην επανάσταση που έκανε αυτή η γυναίκα στην ελληνική blogosfaira.
Ένα post χρειαζότανε για να μας αγγίξει όλους.
Μερικές εκατοντάδες λέξεις έφεραν συγκίνηση.
Αγάπη. Αγκαλιά. Συμπόνοια. Παρέα. Συμμετοχή. Είμαι κι εγώ εδώ… κι άλλα τέτοια.
Δεν εντυπωσιάστηκα από την ανταπόκριση. Καταχάρηκα, αλλά δεν εξεπλάγην. Ελληνες είμαστε και έτσι αντιδράμε εδώ και αιώνες.
Όμως η Αμαλία τελικά δεν είναι θύμα. Κάθε άλλο! Είναι επαναστάτρια και αν η εποχή δεν ήταν τίγκα στα μηνύματα τα ΜΜΕ θα ήταν προσοχή μπροστά της γι’ αυτά που πέτυχε.
Μια ανώνυμη (συυγνώμη γλυκειά μου, δε το εννοώ με την τραυματική έννοια της λέξης) γυναίκα, κατάφερε –χωρίς να ζητάει τίποτα- να κινήσει την ελληνική Πολιτεία.
Στα comments της υπάρχουν αυτό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό του Υπουργού Υγείας…. ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα ισοδυναμα… Η Αμαλία έβαλε ο κουμπί αυτού του τρομερού μέσου –πού όλοι τόσο αγαπάμε- στο ΟΝ. Εδειξα στο σύστημα τα δόντια του internet και αυτό –αν μη τι άλλο- κοντοστάθηκε.
Τεράστια επιτυχία.
Τωρα ο δρόμος είναι δικός μας και αυτό το οφείλουμε κατά μεγάλο ποσοστό στην Αμαλία.
Προσωπικά την ευχαριστώ που αφύπνησε συνειδήσεις, που ξεκόλλησε συστήματα και προπαντός που απέδειξε ότι τα πράγματα –μεταξύ των ανθρώπων- δεν είναι δα και στον πάτο του βαρελιού… κι ότι το διαδίκτυο δεν απομακρύνει τους ανθρώπους, αλλά αντιθέτως τους φέρνει πιο κοντά.

Την εβδομάδα μετα το Πάσχα πήγα με αγαπημένους φίλους για μερικές μέρες στο Αμστερνταμ. Εφτιαξα ένα video και ήμουν έτοιμος να το ποστάρω… αλλά δεν μπορούσα. Δεν ήταν ώρα για e-εκδρομές.
Σήμερα όμως το ποστάρω και το αφιερώνω στην Αμαλία. Νομίζω ότι έχει ανάγκη μιας εκδρομής…
Της αφιερώνω και το τραγούδι των City «am Fenster» (στο παράθυρο) και ειδικά τον στίχο που λέει : “ich fliege durch die Welt!” (πετάω ανάμεσα στον κόσμο)
Της εύχομαι να’ναι πάντα δυνατή κι απροσπέλαστη!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλός ο καημός να τραβάς βίντεα (πληθυντικός αριθμός) αλλά, αν ήμουν ο Ολλανδικός Οργανισμός Τουρισμού θα σου είχα φορέσει τη μήνυση της ζωής σου για δυσφήμιση της πόλης. Εκτός κι αν η κεντρική ιδέα ήτο να δούμε 5 σπίτια και 45 αυτοκινητόδρομους που, μεταξύ μας τώρα, τα συναντάμε, με μικρούούούλικες διαφορές, ΠΑΝΤΟΥ.

manosantonaros είπε...

Χαχαχαχ δίκιο έχεις Ειμαρμένη... μόνο που δεν δουλεύω για τον Ο.Ο.Τ. (ωραίο;) και ύστερα βόλτα ήταν δεν ήταν τουριστική περίηγηση.
Να'σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα 'λεγα πως ο δικός μας ΕΟΤ θα πρέπει να κάνει μήνυση του Μάνου. Ακούς εκεί να δείχνεις βίντεα (!) των δρόμων σε άλλες πόλεις για να βλέπουμε οι Έλληνες και να συγκρίνουμεμε το χάλι το δικό μας.

Παρακολουθώντας το βίντεο απόλαυσα την ηρεμια και την τάξη της κίνησης στους δρόμους, τα άφθονα ποδήλατα, την εξαιρετική σήμανση, την έλλειψη τριπλοσταθμευμένων οχημάτων, τα καθαρά κτίρια, κτλ. Αυτά δηλαδή που συναντούμε με μικρούλικες διαφορές παντού πλην Αθηνών :(

Όσο για την Αμαλία: σκέφτομαι εδώ και μέρες γιατί αυτό το κορίτσι έχει συγκλονίσει τόσο κόσμο με το blog της. Ούτε ο πρώτος άνθρωπος είναι με σοβαρή περιπέτεια υγείας ούτε κι ο τελευταίος. Διαβάζοντας όμως το κείμενο σου Μάνο, σκέφτηκα το εξής: όλοι μας, ή σχεδόν όλοι μας, έχουμε ζήσει από κοντά την περιπέτεια δικού μας ανθρώπου που ταλαιπωρήθηκε όπως η Αμαλία, από παρακατιανούς γιατρούς κι ένα σάπιο σύστημα. Η Αμαλία μας συγκλόνισε επειδή είναι ο δικός μας άνθρωπος.

Αναμοχλευτης είπε...

Ίσως θα ήταν φρονιμότερη η σιωπή εκ μέρους του "συντρ." Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Καλύτερα να σιωπά κανείς αν δεν έχει τίποτα να πη. Ακόμα δε περισσότερο όταν είναι Πρόεδρος του κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα 20 χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα και που φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης για την κατάντια του θέματος της υγείας.

Όσο δε για τον κ. Υπ. θα μπορούσε να αφιερώση λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του να γράψη δυο λόγια ο ίδιος και όχι δι αντιπροσώπου, ενώ θα περιμέναμε κάτι πρακτικό και άμεσο, ακριβώς επειδή είναι ο αρμόδιος Υπουργός.

Λυπάμαι, αγαπητέ μου Μάνο, αλλά φάνηκε πως ήταν μάλλον άστοχη η παρουσία τους και εκτός των κανόνων που διέπουν τις δημόσιες σχέσεις, αφού είναι προφανέστατο ότι αυτό ήθελαν να κάνουν.


-----------
Μωρέ, δεν σου φάνηκε ότι οι περισσότεροι στο Αμστελόδαμο πάνε παραπατώντας; Γιατί άραγε;

Ανώνυμος είπε...

ENA ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ http://www.famagustaday.info
Στηρίξτε μέσα απο τις σελίδες σας , τα blogs σας , τα άρθρα σας αυτήν την προσπάθεια. Ενημερώστε φίλους, στείλτε τους email. Θα πρέπει μέχρι τις 25 να είμαστε έτοιμοι. Ας το δοκιμάσουμε, είναι ενα απλό κλικ.
http://www.youtube.com/watch?v=putCsi3_ASc

ευχαριστώ για την φιλοξενία
συγνώμη αν ενόχλησα

vatraxokoritso είπε...

Με χαροποίησε το γεγονός πως τελικά αν και χρόνια πίσω από ότι σε άλλες χώρες οι Έλληνες μπλόγκερς διαθέτουμε μια φωνή που αν θέλουμε μπορεί ν’ακουστεί.
Εύχομαι όντως να γίνει κάτι σημαντικό που θα βοηθήσει την Αμαλία ,μέσα από την καρδιά μου.

vatraxokoritso είπε...

Σχετικά με το Άμστερνταμ:
Η κατασκευή κτηρίων στοιχίζει πανάκριβα μια και τοποθετείται πυλώνας σχεδόν σε κάθε τ.μ,το νερό από κάτω βλέπετε.
Η πραγματική ομορφιά βρίσκεται όμως εκτός πόλης στα προάστια και στα μικρά πανέμορφα χωριά, με σπίτια δίπλα στα μικρά κανάλια και τις λίμνες με τις βάρκες δεμένες έξω απ’το σαλόνι..
Πριν χρόνια επισκέφτηκα ένα γραφείο συνεργατών (λίγο έξω από το Άμστερνταμ) που είχε την έδρα του σε μια τεράστια μονοκατοικία.Στην πίσω πλευρά της βρισκόταν(φυσικά) ένα πάρκο με δέντρα και άπειρο γρασίδι για ιππασία και δρομάκια για τρέξιμο ή περίπατο,(φυσικά) είχε δημόσια χρήση.


Την επόμενη φορά θα πάω με γκόμενο και θα τον βάλω να χτυπήσει τατουάζ "vatraxokoritso",το σημείο δεν το έχω σκεφτεί ακόμη..

Kwlogria είπε...

Τι ωραία! Τι καλά!!! Αμαλίτσα γλυκιά, blogakia ενωμένα:)))))))))

Ραντεβού να δω το βίντεο:)

λολιτα είπε...

Tι καλός και ευγενικός που είσαστε και αυτό σας το λέω γιατι βγάλατε το μοντερεισον..

Α!και δημοκράτης..

Φιλάκια το ΛΟΛΙΤΑΚΙ

Aggelos Spyrou είπε...

Υπάρχουν κι άλλες Αμαλίες ολόγυρά μας. Η δική μας Αμαλία έβαλε ένα λιθαράκι, όχι μόνο στην ευαισθητοποίησή μας αλλά και στο να ανοίξει μια χαραμάδα στο σύστημα, να γίνει κάτι για όλες τις υπόλοιπες.

Σίγουρο είναι ότι τα ανθρώπινα δράματα απαλύνονται όταν βρίσκουν ανταπόκριση κι αγάπη από "άγνωστους" συνανθρώπους, σε έναν κόσμο ψηφιακό, που όμως δεν παύει να είναι αληθινός.

Ενώνουμε τις φωνές μας, κι ελπίζουμε σε ανθρώπους που έχουν δυνατότερη φωνή. Δεν μπορεί. Κάποιος ακούει...

MariaDedoussi είπε...

1. Προσωπικά εξεπλάγην με την σταθερότητα του χεριού του κάμεραμαν, με δεδομένο ότι βρισκόταν στο Άμστερνταμ, όπου ως γνωστόν είναι πολύ ευκολο να παρεκτραπεί η κάμερα.
2. Είναι απίστευτο πόσους ανθρώπους συναντάς στα blogs.
3. Μου την έσπασε τρομερά που κάποιοι πέσανε να φάνε τον Γιωργάκη (Παπ.) που έβαλε σχόλιο στο post της Αμαλίας. Ειναι αυτά που σου έλεγα για τους κολλημένους. Δεν φτάνει που ένας πολιτικός ειναι ξεκολλημένος και όχι μόνο διαβάζει blogs αλλά συμμετέχει και σε αυτα, να τον σταυρωσουμε αμέσως, επειδή ο λόγος του είναι πολιτικός. Δηλαδή τι θα έπρεπε να είναι; Τέλως πάντων, μαλακίες. Α, το ίδιο ισχύει και για τον Αβραμό.
4. Με συγκίνησε κι εμένα το θέμα της Αμαλίας και μάλιστα με ένα μάλλον συγκινησιακό POst ανταποκρίθηκα σε αυτό. Όμως, τρεις ώρες αργότερα, και έχοντας διαβάσει εκατοντάδες συγκινημένα σχόλια, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει η συγκίνηση και να αρχίζει η κίνηση. Διότι, δίκιο έχεις, Έλληνες ειμαστε και μπορεί να το κλαίμε το θέμα μέχρι να στίβεις και να μη βγαίνει άλλο δάκρυ. Δεν είναι εκεί το point όμως παλικάρια. Το point είναι μέσα απ' όλα αυτά να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
5. Τι κάνει ο Αίας της Ηείρου;

Manya Maratou είπε...

καλημέρα σε όλους. Ένα μικρό κι από μένα, δεν ξέρω τι σημαίνει, πρέπει να το σκεφτώ
είδα ότι το μπλογκ της αμαλίας είναι από το 2005
εγώ το είδα από την ψιλικατζού, μέσω herinna,
ο ντόρος έγινε τώρα, μέτά τα λινκς.

μέχρι να γράψω, σκέφτηκα κιόλας:
το θέμα, το σπουδαίο δεν είναι οι αναρτήσεις, αλλά τα λινκς

κάτι λέει αυτό. μμμμ. θέλει κι άλλη σκέψη

ούι να'στε καλά όλοι σας που γράφετε, κι όλοι σας που σχολιάζετε
κι όλοι σας που σημειώνετε και λινκάρετε.
το λένε διαδίκτυο, εμείς το λέμε ιντρανετ

Αναμοχλευτης είπε...

Κυρία Δεδούση, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι η έκφραση της ενοχλήσεώς σας ("σπάσιμο" στη δική σας φρασεολογία) για την κριτική προς την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στο θέμα της Αμαλίας αφορά στο προηγούμενο σχόλιό μου, αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας εξηγήσω ότι η κρίση ενός πολιτικού άνδρα πρέπει να λειτουργή πολυπλεύρως και όταν αισθάνεται ότι θέλη να λάβη μέρος σε ένα θέμα όπως το συγκεκριμένο, είναι εκ των πραγμάτων απαιτητέο να αφήνη την μικροκομματική φρασεολογία στην άκρη και να μιλά τη γλώσσα των ανθρώπων, εκφράζοντας ουσία. Αυτό δηλαδή που είναι και το ζητούμενο της πάσχουσας, που φαίνεται να υποφέρει περισσότερο από την αναλγησία των επιστημόνων, που έδωσαν κάποτε όρκο συγκεκριμένο, παρά από την ασθένεια.

Για τον κ. Αβραμόπουλο τι να πούμε. Όταν ο αρμόδιος της υγείας υπουργός αρκείται σε ευχολόγια μέσω αντιπροσώπου και δη ανορθογράφου, αντί να λειτουργήση ως υπουργός, συμμερίζομαι την αδυναμία του και το μυαλό μου τρέχει συνειρμικά στον αείμνηστο Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Εξ άλλου, όπως όλοι μαθαίνουμε στην πορεία της ζωής και συμπληρώνουμε τις ελλείψεις μας έτσι κι εσείς ίσως να μάθετε κάποτε ότι σε μία δημοκρατική χώρα η κριτική των ενεργειών και των λόγων των πολιτικών δεν είναι χόμπυ ούτε απλώς δικαίωμα του πολίτη, αλλά υποχρέωσή του και όλοι κρίνονται κατά το ειδικό τους βάρος. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν απυρόβλητα, κυρία μου, ούτε και αλάθητο. Υπάρχουν όμως υποκοριστικά του ειδικού βάρους σημαντικά.

Το περί "κολλήματος" σχόλιό σας, όπως και την ελάχιστα αρμόζουσα σε κυρία λέξη από "μ", αφήνω αναπάντητα επειδή αισθάνομαι να μη με αφορούν.

------------
Μάνο αγαπητέ, ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σου.

Aurelia Aurita είπε...

Λυπούμαι πάρα πολύ,κ.Αντώναρε,αλλά καθόλου δεν θεωρώ τα σχόλια των προαναφερθέντων πολιτικών ισοδύναμα με των υπολοίπων.Θα ήταν υποβιβασμός για τους υπόλοιπους που έγραψαν να εκφράσουν τη συμπόνοια τους,να εξομοιωθούν με τα υποκείμενα που μπήκαν να βγάλουν λόγο.Γιατί τι άλλο είναι το σχόλιο του κ.Παπανδρέου παρά προσπάθεια για εκμετάλλευση της κατάστασης ώστε να κάνει προπαγάνδα;Τι να πω και για του κ.Αβραμόπουλου,ο Καμύ έλειπε για να συμπληρώσει τη εικόνα της απολύτου μαλ...ας..Και τι να πω και για την κ.Δεδούση που αναρωτιέται τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο λόγος τους αν όχι πολιτικός...ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ,ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ.ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ.Αυτή είναι η προφανής απάντηση.Και για να πω και την αλήθεια,δεν θα έπρεπε ΚΑΘΟΛΟΥ να υπάρχει ΛΟΓΟΣ από αυτούς.Λόγια σκόρπισαν οι υπόλοιποι,που άλλο δεν μπορούν να κάνουν.Λόγια όμως κιο υπουργός;Λόγια κιο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;Πράξεις ποιός θα κάνει επιτέλους;Ακούς εκεί"δε φτάνει που διαβάζει μπλογκς"...Αλλά τι γκρινιάζω,δεν το ήξερα σάμπως ότι για να βγαίνουν όλοι αυτοί οι"κύριοι",κάποιοι σαν την προαναφερθείσα"κυρία"τους ψηφίζουν;
Χαίρετε

FuSmOKer είπε...

@ MariaDedoussi:

''Μου την έσπασε τρομερά που κάποιοι πέσανε να φάνε τον Γιωργάκη (Παπ.) που έβαλε σχόλιο στο post της Αμαλίας. Ειναι αυτά που σου έλεγα για τους κολλημένους. Δεν φτάνει που ένας πολιτικός ειναι ξεκολλημένος και όχι μόνο διαβάζει blogs αλλά συμμετέχει και σε αυτα, να τον σταυρωσουμε αμέσως, επειδή ο λόγος του είναι πολιτικός. Δηλαδή τι θα έπρεπε να είναι;''

Να σου πω....
Το να μπαίνει ο κάθένας (πόσο μάλλον πολιτικός) στο site κάποιου που Π-Ο-Ν-Α-Ε-Ι και να βγάζει λόγο σου φαίνεται normal??
Το να εκμεταλέυεται το πρόβλημα της Αμαλίας για να μαζέψει πόντους??
Να λέει θα- και θα- και θα- και θα- ΑΝΤΙ να κάνει ένα έστω τόσο δα πραγματάκι??
Αυτό που με στεναχωρεί δεν είναι η βλακεία ΑΛΛΑ ότι είσαι και μεγάλη γυναίκα.
Δεν ξέρω μήπως εξυπηρετείς και τίποτα συμφέροντα...
Τέσπα.
Τι να σου πω..
Περαστικά!!!!!!

.....Ένας ''κολλημένος''.........