5.7.07

e-λληνικά
















Μιλούσα τις προάλλες στο τηλέφωνο με τον κ.Λιμπερόπουλο, είχε (ως συνήθως) την αγωνία μπας και του έχει ξεφύγει κανένα ορθογραφικό λάθος στο ποστ του.

-Ακούστε, του είπα για να τον καθησυχάσω. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε… εδώ γράφουμε γκρίκλις…και το «θ» μετατράπηκε σε «8»… ο κόσμος προχωρ….

Εβγαλε έναν λυγμό…

-Αχ, όχι σε παρακαλώ… μην μου λες τέτοια… προς Θεού μην χάσουμε τη γλώσσα μας… είναι το μόνο που μας έχει απομείνει.

Είχε δίκιο, αλλά είχε … άδικο.

Δεν χρειάζεται όμως να ανατρέπεις τα πιστεύω ανθρώπων, έτσι για πλάκα… Την άφησα λοιπόν την κουβέντα να φύγει… ο ίδιος μεγάλωσε και έκανε καριέρα παίζοντας με τα γράμματα, τις λέξεις, το συντακτικό… και ξαφνικά του λες: "bye-bye η γλώσσα!»… τώρα μετράνε τα σήματα… κι όχι οι λέξεις…

Ελπίζω να το διαβάσει το post και να του΄ρθει πιο ελαφρύ το πράγμα.

π.χ. ο Λυκάων χρησιμοποεί το «η» της υποτακτικής κ.λ.π.. Κάθε φορά που το βλέπω δροσίζεται η καρδιά μου… με ξανακάνει παιδί…. Όμως αυτό ιντερνετιστικα (sic, που λέγανε) του δίνει στιλ… προσωπικό στιλ που τον ξεχωρίζει από την πρώτη λέξη… Αν το κάνει για να σώσει την ελληνική γλώσσα, μάλλον ματαιοπονεί… υποθέτω όμως ότι το κάνει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς… Προφανώς έφτασε στην e-γραφή κατευθείαν από την καθαρεύουσα… και αυτό ήταν πολύυυυυυυυυυυυ δύσκολο… γι' αυτό και το απολαμβάνω και όποτε έχω την διάθεση τον πειράζω…

Η διαφήμιση της Cosmote είναι όλα τα λεφτά. (αν δεν την έχετε δει να την δείτε)… δίνει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.

Όλα αυτά μου'ρθανε γιατί αυτές τις μέρες σετάρω τον υπολογιστή ενός φίλου. Laptop, δυνατό, όμορφο και ευάερο… με vista… στα ελληνικά (έλεος!).

Ο φίλος μου ξέρει από υπολογιστές όσο ξέρω εγώ να κυνηγάω ξυπόλητος ζέβρες στην σαβάνα. Παρ΄όλα αυτά ως έξυπνος άνθρωπος θέλησε να μπει στο κόλπο. Να ακούει τις μουσικές του, να τις κατεβάζει, να… να… να…

-Λοιπόν τσίμπατο στο σπίτι σου….φτιάξε ο,τι καταλαβαίνεις και όταν είσαι έτοιμος τηλεφώνησε μου…μου είπε και μου'κανε πάσα το πακέτο.

-Σε 2-3 ώρες θα είμαι έτοιμος… του είπα με υπερηφάνεια… αφού εχω σετάρει πάνω από 200 φορές τα δικά μου μηχανήματα….

Λοιπόν για να μην τα πολυλογώ…

Εντάξει τα vista (μου άρεσαν)…σαν καινούργιο αυτοκίνητο είναι… σε δυο βόλτες το'χεις (βασικά) μάθει… δεν είχα υπολογίσει όμως τα ελληνικά+vista.

Δεν φτάνει που'χε αλλάξει το περιβάλλον, έπρεπε να καταλάβω τι σήμαιναν απλές, καθημερινές λέξεις… π.χ. οργάνωση… ετικέτες… Κοίταγα ένα πράγμα που μου μιλούσε ελληνικά καθαρά και απλά και εγώ δυσκολεύόμουνα να καταλάβω….

Θέλετε να πιστεύετε ότι η ελληνική (κι όχι μόνο) γλώσσα θα επιβιώσει; Με γειά σας με χαρά σας… Αμα θέλετε να γράφουμε και με δασείες, ψιλές, περισπωμένες κ.λ.π.

Πλάκα θα'χει…

Και άστε το internet. Κάθε απόγευμα στο Σύνταγμα και στην Καπνικαρέα, πολύ συχνά έχω την αίσθηση ότι το γεγονός ότι μιλάω ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ουν πόκο από ιταλικά…δεν θα με βοηθήσει αν χρειασθεί να ζητήσω βοήθεια ή κάτι άλλο….

Δεν διαμαρτύρομαι γιατί από παιδί μου άρεσε το multicultural, η έθνικ μουσική… οι γειτονιές της Αθήνας που παίρνουν (αναγκαστικά) άλλο χρώμα….

Βλέπω τις ελληνικές εφημερίδες (όσο πάει τις βλέπω και λιγότερο) και δεν πιστεύω στα μάτια μου… οι τίτλοι είναι γεμάτοι «γαρ» (δεν εννοούν «γάρο») , «ουκ» (όχι, «ουγκ») , «τις;» «ει» «εν» κ.λ.π.

Μα σε ποιους απευθύνονται;

Στους αναγνώστες που ήδη έχουν ή στο νεώτερο αναγνωστικό κοινό;

Αστε που μου πήρε ένα 10ωρο για να το σετάρω το gamimeno.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

h oysia metraei filaraki. To Maraki as poume
(http://scratchandwin.wordpress.com/)
einai omogenhs pou fovatai min kanei orthografika, gi' afto grafei greeklish, alla apo oysia, einai kataplhktikh.

Krima den einai na fimwnontai anthrwpoi oxi giati den exoun shmantika pragmata na poun alla giati den boroun na agorasoun kostoumi kai gravata?

kissez :)

Я верю в Сталина είπε...

Το ερώτημα δεν καταλαβαίνω...

Ανώνυμος είπε...

telik@ pote th@ er8is episkepsi?
:D

Alitovios είπε...

Καμιά καλή τσόντα του έβαλες στο φορητό;

An-Lu είπε...

Είναι λίγο ψιλοπίκρα τα Vista σε laptopι...σβήνουν μόνα τους όποτε τους καπνίσει ;-)

Ανώνυμος είπε...

Αληθεια, σου εχει σπασει τα μουτρα κανενας απ αυτους που φωτογραφιζεις?
Ή εστω σου εχει ζητησει λεφτα?
Ας εισαι τυχερος και ας μην προσπαθησεις ποτέ να με φωτογραφισεις...

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική γλώσσα είναι υπέροχη , ειδικα αν περιέχει και λεξούλες στα αγγλικά , επιφωνήματα στα αλβανικά , πολωνικά σχόλια , αιγυπτιακές γκριμάτσες...

άλλωστε οι πιο όμορφοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι μιγάδες , λίγο Έλληνας , λίγο Βραζιλιάνος , λίγο Αλβανός και χωρίς κρεμμύδι παρακαλώ

Υπέροχες Φωτο

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μάνο, ευχαριστώντας σε θερμά για την ιδιαίτερη μνεία στο «στυλ» μου, θα σου ζητούσα να μου επιτρέψης να... απολογηθώ.

Φυσικά και δεν φιλοδοξώ να σώσω εγώ την γλώσσα μας, δεν έχω άλλωστε τα προσόντα αφού δεν είμαι ούτε φιλόλογος ούτε και ειδικός περί τα γλωσσικά. Η γλώσσα, ως ζωντανός οργανισμός, τραβά το δρόμο της και εξελίσσεται, όπως γινόνταν πάντα ερήμην των γλωσσαμυντόρων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο ήτα μου, να εξηγήσω ότι πρόκειται απλώς και μόνο περί μιας άποψης που μου έχει εντυπωθή χρόνια τώρα ότι η οριστική έγκλιση είναι διαφορετική από την υποτακτική και πρέπει απαραίτητα να ξεχωρίζη. Η άποψη αυτή δεν είναι δική μου αλλά το Αγαπητού Τσοπανάκη, όπως την διατυπώνει στην εξαιρετικά σημαντική του Γραμματική. Από αυτά ελπίζω να γίνεται αντιληπτό, ακόμα και στους πεπεισμένους για το αντίθετο, ότι δεν πρόκειται για κοστούμι και γραβάτα, αλλά για εδραιωμένη άποψη περί γραφής ανθρώπου ειδικού.

Κατά τα άλλα, νόμος απαράβατος είναι το ρητό «σοφόν το σαφές» και όσοι θέλουν να ακουστούν/διαβαστούν δεν γίνεται αλλιώς παρά να προσπαθούν να γίνουν αντιληπτοί. Αν τα καταφέρνουν ή όχι στην ορθογραφία, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν την εξετάζουμε, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι εξασφαλίζεται η σαφήνεια.

Να αποτολμήσω μόνο αυτό ως μία «ακροβατική» υπόθεση: Όσοι ενδιαφέρονται για τις απόψεις των ανορθόγραφων, σίγουρα θα δείξουν ανοχή για την γραφή τους. Οι άλλοι περιττεύουν, αφού έτσι κι αλλιώς η προσοχή τους είναι στραμμένη σε αλλότρια των λεγομένων.


----------
Δεν σου κρύβω πάντως ότι ανατρίχιασα ακούγοντας καθηγητή φιλόλογο να μιλάει στην τηλεόραση για «πενταήμερη» εκδρομή.

Αμαρτία μολογημένη η μισή συχωρεμένη, έτσι;

industrialdaisies είπε...

Δεν θα αναφερθώ στο "γλωσσικό" ζήτημα γιατί δεν θα είμαι καθόλου λακωνική και μετά το προηγούμενο post σου έχω κομπλάρει! :p

Ένα θέλω να σου πω. LINUX. :)

spiretos72 είπε...

Καλημέρα
Βλέπω δραστηριότητες εκει απέναντί σας στο κτήριο πίσω απο το πάρκινγκ

Θα το φτιάξουν επιτέλους? Ξέρετε τόποτα παραπάνω?

The Torch είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει άδικο για τα μικρά και καθημερικά αγγλικά σφηνάκια που μας έχουν "φορέσει" οι υπολογιστές. Για παράδειγμα ποιός δεν λέει ευκολότερα "copy - paste" από "αντιγραφή - επικόλληση". Άσε που τελευταία το Blogger μετατράπηκε σε ελληνικό και το "Download" έγινε "Μεταφόρτωση" Ήμαρτον!!!
Πάντως υπάρχει και κάτι που με ενοχλεί από τις κομπιουτερικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα πριν από μερικά χρόνια το Word ξεκίνησε να διορθώνει αυτόματα το "σ" σε "ς" όποτε αυτό ακολουθείται από space. (Χα ΧΑ Προσέξτε με: από "space". Σιγά μην έγραφα "διάκενο") Το αποτέλεσμα ήταν τα δισεκατομμύρια στην σύντμησή τους γίνοντας "δις" ή και "δις." που σημαίνει "δύο φορές" και όχι "δισ." που είναι το σωστό. Κάποια φορά λοιπόν διάβαζα ένα ρεπορτάζ στο Ταχυδρόμο για τα δισεκατομμύρια που πέφτουν στο ποδόσφαιρο. Ο τίτλος του ήταν "Έλα να δις". Προφανώς ο υλατζής είχε σκεφτεί "Έλα να δισ." θέλοντας να παίξει με τα "δισ." και το "δεις". Τελικά έγραψε "Έλα να δύο φορές"!!! Αποτέλεσμα; Μηδέν.
Για όσους σας ενδιαφέρει η λύση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να πάτε στην αυτόματη διόρθωση στις εξαιρέσεις και να ζητήσετε το "δισ." να παραμένει "δισ.". Το ίδιο και με το "τρισ."

Ανώνυμος είπε...

Bonjour!
Egw eimai i omogenis pou legame sto prwto sxoleio!
Ektos tou oti 11 xronia sta exwterika anagastika xaneis kommatia oxi mono ap tin orthografia alla ki ap to lexilogio akomi.
defteron, otan eise exw, den exeis anagastika ellinikes grammatoseires pantou!!
Edw as poume, eimai stin douleia, doulevw se macintosh DEN eimai egw o administrator tou computer gia na kanw allages, ase pou to xreisimopioune ki alloi (kai poli tha gelousa na vlepa tin mouri tous), opote, ...ti mas menei? I to voulwnoume entelws i kanoume m afta pou exoume!

Lipame omws eilikrina pou den mporw na grapsw me elliniki grammatoseira. Ki as kanw lathoi! den stelnw viografiko! Post anevazw!...

Exete paratirisei de oti KAI sta greekglish grafoume men me latiniki grammatoseira ALLA me elliniki orthografia?? Einai fovero! (tha mporousa na eixa grapsei "INE FOVERO, IXA GRAPSI,GRAMATOSIRA ktl...mpa! ta "ei", ta "ai" ta dipla "mm" ta kratama molatafta! :-)

Kalimera se olous sas!


re si Mano! To xereis oti exeis ginei gnwstos pia me tis fotos sou?
Katevike o aderfos mou prin kati meres (vdomades?) stin Athina gia douleia kai mou leei..."ekei pou perpatousa stin Voukoursteiou petixa kai ton Antwnaro me tin mixani!" :-)

Μαριλένα είπε...

Αυτά με το "γαρ" και το "ουκ" που τα χρησιμοποιώ και 'γω αφειδώς..
Ετσι μια ζωή γράφαμε (και διαβάζαμε) κι είναι δύσκολο ν' αλλάξουμε.

Ασε και φρίκαρα (που λέει κι η κόρη μου) όταν της ειπα (της κόρης) οσάκις μπαινω στο δωμάτιο σου μετά τη μία, και με διέκοψε να με ρωτήσει "ποιος Σάκης;" και το τρομερό ήταν πως το εννοούσε.
Δεν αστειευόταν!

Μωρέ καλά είμαι εγώ με τα ουκ και τις υπογεγραμμένες μου.. :D

Ανώνυμος είπε...

Αυτη η ερωτηση του τονι βενιερι ποιο πανω γυρνοβολαει βασανιστικα και στο δικο μου μυαλο. Ευτυχως ποτυ ξερεις και πολλες γλωσσες για ν' αποκρουσεις κανενα μενομενο τουριστα.