5.10.07

σ'εκτιμώ, εντούτοις...





















Η Δημοκρατία τα χωνεύει όλα.

Σύμφωνοι, μόνο που μερικές φορές τη χώνεψη υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Σ’ αυτό φταίμε παρα πολύ εμείς οι δημοσιογράφοι... ή μάλλον όχι όλοι οι δημοσιογράφοι, αλλά τα παράθυρα και τα πάνελ των τηλεοπτικών ειδήσεων και εκπομπών.

Παράδειγμα (τυχαίο):

Φωνάζουν καθε τρις και λίγο τον Κίμωνα Κουλούρη (Λάκη Λαζόπουλε, γειά στο στόμα σου παλικάρι μου)... ακόμα και όταν δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο τον φώναζαν.. και τώρα με την κρίση τον φωνάζουν... Γιατί; Μα για να πει τη γνώμη του... σύμφωνοι... να την πει... πόσες φορές να την πει;

Και άντε και είναι δικαίωμα τους και τον φωνάζουν... γιατί τον χαϊδεουν με political correct αστειάκια, αφού ήταν «στηρίζω Γιώργο» και πριν αλέκτωρ έγινε «είμαι με τον Βενιζέλο!»... Τί σκατά δημοσιογραφία.... είναι αυτό; Γιατί τον αφήνετε με αυτο το πομπώδες ύφος του να ολοκληρώνει τη σκέψη-αστεία δικαιολογία αυτης της απαραδεκτα πολιτικής (κι όχι μόνο) πράξης του;

Ξέρετε γιατί;

Επειδή ο Κίμων είναι πάντα τηλε-εύκαιρος και κάποιοι πιστεύουν ακράδαντα ότι έχει το επικοινωνιακό χάρισμα. Συνήθως όλοι τους αγοράζουν πούρα από το ίδιο κατάστημα. Ο Κίμων εκφράζει τη βάση. Να πεθάνω τώρα στα γέλια ή έχει και καλύτερα; Καπνίζει η βάση πούρα; Εχει η βάση πομπώδες ύφος; Γιατί αν η βάση έχει πομπώδες ύφος, τότε όλοι καθόμαστε πάνω στην Αίτνα που έχει λόξυγκα.

Η Δημοκρατία τα χωνεύει όλα...

Μάλιστα...

Κάπως έτσι πάντως (στην χώνεψη εννοώ) μας έφερε στην Βουλή μερικούς που μας κοιτάνε ειρωνικά στα μάτια. Δεν τους έχετε δει ή μήπως κατεβάζετε τα μάτια;

Ανέβαζαν την τηλεθέαση;

Πάρτε τους τωρα αραχτούς στις πολυθρόνες των πάνελ να μιλούν αφ υψηλού. Δείτε το body language… διάολε δεν μπορεί να μην έχετε δει ντοκυμανταίρ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι τους έφερε εκεί που τους έφερε το ηλίθιο βιβλίο της ιστορίας; Σιγά, που κρύβαμε όλοι μεσα μας έναν Θουκιδίδη.... απλώς ήταν «ωραίοι» παραθυράτοι... πώς θα κάνουμε νούμερα απόψε; Δεν φωνάζουμε τον Γιαγκούλα; Ωραία ιδέα... πουλάει.

Δεν σας αρέσει που μας κοιτάνε ειρωνικά έ;

Σωστα! Εχουμε άλλα για να ασχοληθούμε:

...αν θα βγει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος η ο Βαγγέλης.

Μα ούτε ο ένας είναι ΠΑΣΟΚ, ούτε ο άλλος και ο μόνος που είναι ΠΑΣΟΚ, ο Σκανδαλίδης, δεν θα βγει.... Συγγνώμη κύριε Ιονέσκο μου, αλλά είστε ξεπερασμένος.

Συγγνώμη που κάναμε λάθος, τοξεραμε από την αρχή, αλλά δεν μπορούσαμε να σας πούμε την αλήθεια.

Δεν λέω ότι υπάρχει πολιτικός που λέει την αλήθεια. Λέω όμως ότι δεν υπάρχει και κόμμα που να λέει: παραδέχομαι ότι δεν σας έλεγα την αλήθεια, αλλά μη σας νιάζει την άλλη φορά θα σας την πω... και αν είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ (που ήταν εξαιρετικά πιθανό) ποιά ακριβώς θα ήταν σήμερα η αλήθεια. Αυτη που μας λέγανε ή αυτοή που θα μας πούν.

Και αυτοί καλά κάνουνε. Οι συναδελφοι μου δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν τους λιανίζουν. Σωστά το γράφω: Λ-ι-α-ν-ί-ζ-ο-υ-ν. Οχι απλώς να ρωτάνε με χαμογελάκι και να τους αφήνουν να γενικολογούν.

Εσείς από πού μαθαίνετε τί γίνεται στο ΠΑΣΟΚ; Σας στέλνει SMS o Λαλιώτης; Μάλλον όπως όλοι μας: από τα παράθυρα.

Συγγνώμη, αν το post μοιάζει αντι-πασοκικό, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι το γράφω εντελώς φιλο-πασοκικά. Αυτα που έκανε ο Ανδρέας Πανανδρέου για τον Ελληνα και την Ελληνίδα δεν είναι αστεία πράγματα, για να λένε σήμερα οι επίγονοι του: Δεν σας λέγαμε την αλήθεια, αλλά σας ζητούσαμε να μας ψηφίσετε. Και δεν το λέει ένας...το λένε όλοι.... δηλαδή είναι ενετλώς αλήθεια, ότι μας δούλευαν κανονικά.

Και μην μου πείτε ότι δεν έχει ειδοποιό διαφορά το «σε δουλεύω» από το «σε δουλεύω κανονικά!»

Θέλουμε λέει ενα μήνα να για να κουβεντιάσουν πολιτικά.

Δηλαδή; Τί θα λέτε; Κόφ’το λίγο αριστερά, ελα λίγο πιο πίσω, φρένο....

Αστεία πράγματα... Τί είναι η πολιτική πλατφόρμα για να τη φτιάξεις μέσα σε έναν μήνα; Ή την έχεις ή δεν την έχεις... αλλιώς να κατέβω κι εγω για αρχηγός.... σας ορκίζομαι ο,τι κάτι θα σκεφτώ μέσα σε έναν μήνα....

Ποιός φταίει για όλα αυτά;

Μα η τηλεόραση. Οχι καλέ το μεσον... αλλά τα παράθυρα που άνοιξε πριν από πολλά χρόνια ο Σταμάτης Μαλέλης στο τότε ΣΚΑΙ (τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στον πραγματικά διαφορετικό σημερινό ΣΚΑΙ), επειδή δεν είχε budget για ρεπορτάζ μοντάζ κ.λ.π.... σκέφτηκε να κάνει το ρεπορτάζ live… Μεγαλοφυιές... μετά το πηδήξανε και του δωσανε να καταλάβει... κάνοντας το παράθυρο ντουντούκα στο χέρι κάθε καλεσμένου.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Μερικές φορές δεν μοιάζουν για πολιτικά, αλλά είναι. Θυμηθείτε μερικά χρόνια πριν όταν η κ. Κορομηλά μας συνέστηνε τον... Τριαντάφυλλο, για τον νέο Καζαντζίδη. Αυτο και αν είναι προσβολή...

Αποτέλεσμα;

Δείτε πού πήγε το ελληνικό τραγούδι, όταν αναγκάστηκε να περάσει από τα στούντιο των δισκογραφικών εταιριών και τα πάλκα στα στούντιο των πρωινάδικων.

Δεν έχει κανείς ευθύνη γι’ αυτό; Μόνο οι συνθέτες φταίνε;

Οχι, δεν είμαι άδικος. Δεν φταίει η Ρούλα Κορομηλά. Τόσο ήξερε τόσο έκανε... φταίνε όμως όλοι εκείνοι που της επέτρεψαν να κάνεις αφειδώς αυτα που ήξερε... Ποιά είναι μωρέ η Εφη Σαρρή, που μετρά ατέλειωτες ώρες τηλεοπτικής παρουσίας; Δεν εννοώ τώρα με τις εκλογές... εννοώ όλα αυτα τα χρόνια: Πόσες φορές λοιπόν όλα αυτα τα χρόνια βγήκε η Γαλάνη και πόσες η Σαρρή;

Από πού να ξεφύγει το παιδάκι ετών 3,4,5,6,7, αφού και τα τρία (τότε) κανάλια παίζανε Σαρρή, Δημητρίου, Λουκά, Τριαντάφυλλο...

Πότε στα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης φώναξε ενας ή μία τον Μίκη Θεοδωράκη και στο στούντιο εκτός από πολιτικές ερωτήσεις να έχει και ένα πιάνο;

Ξαναρωτάω: Δεν έχει κανείς ευθύνη;

Φυσικά και έχουν ευθύνη:

Ολοι κι όλες αυτοί που επί χρόνια λένε: πουλάει!

Ενα αρχίδι πουλάει.

Γιατί ο κόσμος βλέπει σαν τρελλός Λαζόπουλο, που είναι στα δημιουργικά του κι όχι Μάρκο Σεφερλή.... καλέ δεν πουλάει ο Μάρκος ή κάνω λάθος... και οι δυο σύγχρονοι δεν είναι... της ίδιας γενιάς δεν είναι;

Ειλικρινά πιστεύουν ότι αν ένα πρωί βγει σε ενα πρωινάδικο για να τη σταυρώσουμε ξεβύζωτη η Εφη Σαρρή και το επόμενο η Χαρούλα Αλεξίου για να τραγουδήσει Μάνο Λοιζο, η τηλεθέαση θα είναι στο ίδιο επίπεδο;

Ποιός βλάκας μπορεί να το πιστεύει αυτό;

Η Δημοκρατία τα χωνεύει όλα.

Και όσα δεν χωνεύει τα κάνει εμετό...στα μούτρα μας.

ΥΓ. Η κόρη μιας φίλης μου ετών 13, Ξένια ακούει μόνο ξένη μουσική. Φανατικά. Στραβομουτσουνιάζει σε κάθε ελληνική νότα. Πριν απο καιρό ήρθε με τη μάνα της σπίτι... Εφτιαχνα κάτι στο υπολογιστή και ήθελα να το ντύσω με την φωνή του θεού Ξυλούρη... «μια μικροπαντρεμεεεεεεεενη-κόρη ξανθήηηηηηη- τον κύρη της προσμένει-βράδι πρωίιιιιιιιιιιιιιιι-κι ενα Σαββάτο βραδιιιι καλε.... μια Κυριακή...»

Η μικρή πλησίασε.

-Τί είναι αυτό;

(ξανά) «μια μικροπαντρεμεεεεεεεενη-κόρη ξανθήηηηηηη- τον κύρη της προσμένει-βράδι πρωίιιιιιιιιιιιιιιι-κι ενα Σαββάτο βραδιιιι καλε.... μια Κυριακή...»

-Σούπερ. Τί είναι;

-Νίκος Ξυλούρης. Σου αρέσει;

-Ουάου! Τέλειοοοοοος...

-Βρες στον στο ΥouTube

-Ναι, αμέ

(Kατάλαβες Κίμων ή σε έχει ζαλίσει η μυρωδιά του πούρου.... Ζαλίζει το γαμημένο...ειδικά αν είσαι στην εξουσία... εκτός κι αν είσαι ο Φιντέλ... δεν είσαι όμως ο Φιντέλ... έτσι δεν είναι Κίμων;)


Διευθύνει ο μεγάλος Σταύρος Ξαρχάκος. Ο μοναδικός βουλευτής που παραιτήθηκε γιαί πήγε για να προσφέρει κι όχι για να ψηφίζει. Respect.

Ο Νίκος Ξυλούρης τραγουδάει live για τη γενιά μου που είναι στις κερκίδες. Είναι η ίδια η γενιά που είναι σήμερα στα πράγματα. Τίποτε-μα τίποτε δεν μας σταμάτησε, ούτε καν το συναίσθημα της ιστορικής στιγμής. Λίγες εβδομάδες πριν είχε πέσει η χούντα. Το μέλλον ήταν δικό μας....LOL


18 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Να το πω κι αλλιώς... όταν τρως ένα σοκολατάκι όλα είναι καλά. Γλυκαίνεσαι, ανεβαίνουν και τα γράδα σου που έλεγε και ο παππούς μου, το φχαριστιέσαι με λίγα λόγια. Όταν όμως ξαφνικά αρχίζεις να τρως 5 κιλά σοκολατούχας τούρτας με σαντιγιές, κερασάκια και άλλα τέτοια διακοσμητικά, 3 φορές τη μέρα, στο τέλος παθαίνεις ζάχαρο και δεν θέλεις να ξαναδείς ούτε ζάχαρη άχνη μπροστά σου. Άσε που κινδυνεύεις και με ακροτηριασμό... Για μένα αυτή είναι η περίπτωση Κουλούρη, Άκη και λοιπών. Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου. Τις καλημέρες μου :-)

Pico είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Έτσι είναι κύριε Αντώναρε...
Μόνο που φοβάμαι ότι οι Κουλούρηδες αυτού του κόσμου εξακολουθούν να ευδοκιμούν όχι μόνο γιατί κολακεύουν την άγνοια του "μέσου" τηλεθεατή αλλά κυρίως γιατί κολακεύουν την άγνοια του, καθόλου, "μέσου" Δημοσιογράφου.
Την καλημέρα μου...

industrialdaisies είπε...

Ρε συ Μάνο, ειλικρινά, ένα από τα καλύτερα κείμενά σου εδώ μέσα. Δεν θέλω να τα ρίξω όλα στην τηλεόραση -απλά γιατί θεωρώ ότι σε έναν κύκλο βρίσκεται με τις ανάγκες ή τη νοοτροπία του κόσμου. Όμως, πραγματικά, πόσο μα πόσο οξυδερκές και ουσιαστικά αντισυμβατικό κείμενο. Καλημέρα!

Α, κι επειδή -γαμώ το διάβασμά μου, γαμώ- δεν πρόλαβα να σχολιάσω στο προηγούμενο κείμενό σου... Δεν είναι λάθη αυτά που επέλεξες Μάνο. Απλά απευθύνονται σε ανθρώπους που καταλαβαίνουν αλλιώς τα πράγματα. Το ποιοι είναι λάθος και ποιοι όχι... Ας μην βγάλουμε τεφτέρια να απαριθμούμε αρετές και καραγκιοζιλίκια. Εγώ πάντως μπύρα θα πίνω με εσένα είτε με σιγοντάρεις να παίρνω θάρρος είτε με τσιγκλάς να ξυπνήσω -κι όχι με κάποιον που θα μου χαμογελά για να τον συμπαθώ μέχρι τελευταίας ανάσας. Πιστεύω πως κι άλλοι έτσι σκέφτονται και νιώθουν. Ποιος είναι ο χαμένος... Στο μέτρημα ανθρώπινων στιγμών κόβεται το νήμα.

Καλημέραααααααααααααααααα κι ένα φιλί γιατί με έκανες πολύ χαρούμενη σήμερα! Ζμμμμμμμματς!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να 'σαι καλά.

Alitovios είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω πως τον Κουλούρη τον καλούν γιατί είναι νούμερο και κάτι τέτοιοι κάνουν τους τηλεαστέρες να φαίνονται γίγαντες.

Γεωργία είπε...

Ήταν διαφορετικό αυτό το post. Ωραία διαφορετικό. Είχε κάτι "άλλο" σήμερα, δεν ξέρω τι...

Απλώς μου άρεσε πολύ μάλλον.

Καλημέρα.

Mavis Day είπε...

"Διευθύνει ο μεγάλος Σταύρος Ξαρχάκος. Ο μοναδικός βουλευτής που παραιτήθηκε γιαί πήγε για να προσφέρει κι όχι για να ψηφίζει. Respect."


Αγαπητέ Μάνο, θα σε απογοητεύσω, αλλά ο κυρ Σταύρος είναι ο μόνος στη γειτονιά μας στην Καλλιδρομίου που όσο είχε θέση για βουλευτικό αυτοκίνητο, δεν το παρκάριζε εκεί, αλλά έπιανε διπλανή θέση, αφήνοντας τη "βουλευτική" ελεύθερη για να βρίσκει πάντοτε πάρκινγκ ο εκάστοτε καλεσμένος του.

Δε θέλω να πω κάτι με αυτό, πέρα από το ότι η εξουσία διαφθείρει. Η όποια εξουσία.
Και το έχουμε ξαναδεί το έργο και με ανθρώπους που εκτιμούσαμε: τον Διόνυσάκη το Σαββόπουλο που "συμφιλιώθηκε" με τον Γιαννάκη Πάριο εκείνον τον χειμώνα, τον πρώην ΕΚΚΕ - Θάνο Μικρούτσικο που υπουργοποιήθηκε, τον Μίκη Θεοδωράκη που ως άλλος Ουγκώ θα μας έλεγε κάλλιστα - αν έκανε ένα διάλειμμα από την αλαζονεία του - "Je ne sais plus mon nom, je m'appelle Patrie!" (Δε γνωρίζω πλέον το όνομά μου, ονομάζομαι Πατρίς)...

Το ζήτημα είναι αν ΕΜΕΙΣ θα συμπεριφερόμασταν, ή αν θα μάθουμε τα παιδιά μας να συμπεριφερθούν διαφορετικά από όλα αυτά τα ιερά τέρατα (χωρίς εισαγωγικά), σε αντίστοιχη περίπτωση.

ευχαριστώ για τον προβληματισμό...

An-Lu είπε...

Μη πολιτικώς ορθός σχολιασμός εκ μέρους μου: Έχει η βάση βιλλάρα στην παλιά Πεντέλη;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γοργονίτσα, και ο Τζουμάκας εκεί μένει; Γιατί εκεί έμενε το 88!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Όταν γιόρταζε τα 38α γενέθλια με το πάρτυ της γενιάς του Πολυτεχνείου που κατανάλωσε μισό τόνο κρασί, εξήντα μποκάλια ουίσκυ, πεντακόσια κιλά κρέας στις υπαίθριες ψησταριές καί ένα μπουκάλι ούζο που (δεν) του έστειλα να το πιεί στην υγειά της Αλλαγής της ζωής του. Ρωτήστε και τον Βότση της Ελευθεροτυπίας!

Κατερίνα Προκοπίου / Katerina Prokopiou είπε...

πήξαμε στο σκατό

Vicky είπε...

Άσχετο αλλά θα το πω. Για διάφορους λόγους μου αρέσει πολύ το τραγούδι αυτό. Ένας λοιπόν από αυτούς έχει να κάνει με το ότι φοιτήτρια στην Αθήνα, έκανα baby sitting τα δίδυμα κοριτσάκια της αγαπημένης μου Βούλας. Κάθε μεσημέρι, επί 2 1/2 χρόνια, κοιμόντουσαν στην αγκαλιά μου, με εμένα στο "μικρόφωνο" να τους ψιθυρίζω "ήηητανε μια φοράαααα μάααατια μου κι έεεναααααν καααααιρόοο, μια όμορφη κυρά αρχόντισσα να σε χααααρώ.." Ειλικρίνα, Ειλικρινά όμως.. αμέσως ηρεμούσαν, αμέσως κοιμόντουσαν. Πω πω, Μάνο, τι μου θύμισες τώρα, με συγκίνησες..

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

O Διονύσης Σαββόπουλος άλλαξε τη ζωή μας. Eίναι από εκείνους που το πέρασμά τους άλλαξε τη μουσική του τόπου και τον τόπο. Tώρα τι σημαίνει "άλλαξε"; Όλοι αλλάζουμε, αρκεί να μη ξεπουλάμε τις αρχές μας. Αυτό δε νομίζω να το έκανε.

'Αλλο μπήκα να πω βέβαια, μετά το αντίδωρο με τον Ξυλούρη, αλλά δε πειράζει. Άκου Ξυλούρης στο YouTube! Απίστευτο.

manosantonaros είπε...

Mαρία...
...πού να δεις τί γίνεται αμα κολυμπήσεις στη σοκολάτα....

Pico…
Nομίζω ότι έχεις δίκιο.

Industrialdaisies
Ψιτ, πάρε και συ ενα φιλάκι και καλή επιτυχία με τα καινούργια σου.

Kωστης Γκορτζής...
Και συ Ναύαρχε να είσαι καλά.

Γεωργία
Καλησπέρα Γεωργία!

Mavis Day…
Μα δεν απαγοητεύομαι. Αναφέρθηκα σε μια δημόσια κίνηση του μουσικού...μια καθ’ολα πιλιτική πράξη. Στα υπόλοιπα μαζί σου...

Αn Lu… Ξέρεις βιλλάρες χωρίς βάσεις; Τί είναι; Τροχοβίλα; Χαχαχαχα.

Katproko… αλήθεια είναι αυτό.

Vicky… Bρε συ Βίκυ, έχεις τόοοοοοοοοοοοοοοοσο δίκιο. Ενα νανουρητό είναι... αυτο ακριβώς νομίζω ότι τράβηξε σαν μαγνήτης την Ξένια...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ....Γιατί όχι; Ξυλούρης στο YouTube. Ετσι θα περάσει και στα παιδιά.Απίστευτο και μαγικό.

Μαύρος Γάτος είπε...

Χίλια, μύρια κύματα μακριά, τ' Αϊβαλί...

The Torch είπε...

Εγώ τώρα τί να πω; Τί να πω που τα ζω;

Παρεμπιπτόντως απάντησα στα σχόλιά σου. Σε όλα. Ένα προς ένα.

o kairos είπε...

Εξαιρετικη παρουσιαση της πραγματικοτητας.

Δεμασαμερε,να μη σου χαλασω το στομαχι με τον Σαββοπουλο.Να μη στο χαλασω καλυτερα.

Μιλ1 είπε...

Εγώ πραγματικά απορώ. Οταν ξέρεις ότι οι δηλώσεις σου είναι καταγεγραμμένες σε δεκάδες δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, σε άλλες τόσες τηλεοπτικές κάμερες, δεν ντρέπεσαι να ξεφτιλίζεσαι με αυτόν τον τρόπο;
Ντροπή; Ουπς!
Μα πού τη θυμήθηκα τώρα;