31.1.08

η απειλή της σιωπής

Σ’ αυτη τη χώρα το πιο δύσκολο πράγμα να ταξιδέψει είναι το μήνυμα.

Σταματάει στη μέση της διαδρομής λες και κάθε φορά πέφτει σε Γάλλο τελωνιακό.

Θυμηθείτε για πόσες εκλογικές αναμετρήσεις ο ένας έδινε το μήνυμα, αλλά ο άλλος έλεγε «απαπαπαπαπα» και το ξαναστελνε στον άλλον...

Ποιό εύκολα βλέπεις DVD στην Ελλάδα παρα το μήνυμα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Με μεγάλη ικανοποίηση είδα σήμερα (μέχρι τα απογευματινά δελτία ειδήσεων) τους συνάδελφους μου τους ρεπόρτερ (των 900 ευρώ) να διαπιστώνουν το ολοφάνερο: Την ήρεμη, αλλά γιγαντιαία δύναμη του πλήθους που είχε έρθει από όλη την Ελλάδα για το τελευταίο αντίο στον Χριστόδουλο.

Ουδείς από τους μεγαλοδημοσιογράφους μας πήρε το μήνυμα του πλήθους... της AGB ντε...

Ανοιξα τα κανάλια στις 08.00... πρώτη είδηση η ανεξαρτητοποίηση Κουκοδήμου... δεύτερο οι επιταγές του Θ.Αναστασιάδη και το γαλλικό τελωνείο... τρίτο και (σχεδόν) τελευταίο η κ. Αθήνη και οι πολιτικές της προοπτικές...παράθυρα...καβγάδες...φταίμε εμείς... φταίτε εσείς... δεν σας έδωσα τον λόγο... όταν μιλάμε όλοι δεν ακούγεται κανείς... εγώ δεν σας διέκοψα.... αστειάκια.... μαλακισμένα βερμπαλιστικα κόλπα επιπέδου τίτλου αθλητικής εφημερίδας κ.λ.π.... Εκανα ζάππινγκ από το ένα κανάλι στο άλλο και τα θέματα ήταν τα ίδια.

Θα μου πείτε, άλλη δημοσιογραφική γνώμη εσύ, άλλη εκείνοι.

Ποιός είπε ότι η δική μου είναι η σωστή;

Ξέρω γω;

Μήπως το πλήθος ;

Μήπως το πλήθος που’ρθε από όλη τον πλανήτη και ειδικά από όλη την Ελλάδα; Καλή η είδηση για τον Κουκοδήμο... δεν λέω... υπέροχη και με τις επιταγές... θα’χει πολύ πλάκα η ιστορία με τη Siemens ... και μεγάλο σουξέ με την κ. Αθήνη...που ετοιμάζεται για νέο χαστούκι....

Ομως όλα αυτα είναι πρώτη είδηση την ημέρα που κηδεύτηκε ο Αρχιεπίσκοπος; Χρειάζεται να είναι κανείς δημοσιογράφος για να το καταλάβει; Χρειάζεται να έχεις πολύ νιονιό για να αντιληφθείς, ότι όλος αυτος ο κόσμος δεν έφαγε κρύο, κούραση και ορθοστασία για να προλάβει τις εκπτώσεις στην Ερμού;

Συνέρευσαν τόσες χιλάδες κόσμος στην Αθήνα... φαντασθείτε πόσοι δεν ήρθαν για διαφορους λόγους... Φαίνεται όμως ότι οι μόνοι εντυπωσιαστήκαμε ήταν οι ρεπόρτερ και εγώ... ολοι οι υπόλοιποι το είδαν Κουκοδήμος... ολοι... δεν μπορεί ΟΛΟΙ να είχαν την ίδια σκέψη.

Η εμπειρία μου στη ζωή λέει, ότι όποιος δεν ακούει το μουρμουρητό των πολλών, είναι είτε υπερφίαλος, είτε βλαξ.

Προφανώς κάποιοι πήραν την σιωπή του πλήθους για υποχώρηση, για συμβιβασμό.

Μάλλον δεν έχουν δει ταινία τρόμου, για να ξέρουν τί έρχεται μετα την σιγή.

14 σχόλια:

drowsy george είπε...

an kai freskoegxeirismenos kai oligon akoma prhsmenos eimai on line ... h ekklhsia pera apo polla lefta (kala kanei kai ta exei kai alloimono mas an ta xarize) exei kai poli dunamh... exo pollous filous pano kato sthn hlikia mou , pou pistevoun poli sto theo kai pigainoun kai sth theia leitourgia... oso gia ta xalia ths ellhnikhs thleorashs , ena exo na po ... ka8e xrono kai xeirotera kai oloi einai idioi... otan en etei 2001 -do u remember?- hthela ki ego na asxolhtho htan safos ta pragamata ligotero skata... ase pou deixnoun ta idia k ta idia , idia prosopa , idia sidiritikoura kai apo katinario , tyfla na exei h katina tou xoriou...

k exei tosh dunamh afto to meso , den ksereis poso stenaxoriemai pou den afinoun tous anthropous pou exoun orama kai anoiktes keraies , na kanoun thleorash pou tha latrevame... tora distixos einai sta xeria megalodhmosiografon kai kanalarxon pou thn xrisimopoioun gia na kanoun prosopikh diafhmisi

afta ... polla filia

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Eμ βέβαια. Έγινε ήδη old news για την τηλεόραση. Kακο-υπολόγισε και ο Ρουσόπουλος που νόμισε ότι θα ησυχάσει με τη Xαζοπουλιάδα. Kαι τον κόσμο δεν τον σεβάστηκαν ούτε οι ίδιοι οι ρασοφόροι που τρέξαν στα κανάλια να μιλήσουν για τη διαδοχή. Ανεξάρτητα από την ιστορία του ανθρώπου που έφυγε, η μεταχείρηση που έτυχε από αυτούς που τάχα τον πένθυσαν στα κανάλια ήταν αηδιαστική και υποκριτική. Συμφωνώ μαζί σου. Tόσος κόσμος έχει κάποιο λόγο που είναι στο δρόμο.

Alitovios είπε...

Ρε μπαγάσα ώρες-ώρες γράφεις καταπληκτικά κείμενα. Χωρίς να έχω ιδέα απο δημοσιογραφία πιστεύω πως όταν δεν γράφεις μακρυνάρια είσαι πολύ πιο μεστός και ουσιαστικός.

Μαύρος Γάτος είπε...

Χτες το βράδυ, εν μέσω Κηδείας και Επιταγών και Ολυμπιονικών, η κρατική τηλεόραση πρόβαλε ένα ντοκυμαναίρ για κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις πουξεχώρισαν για την καινοτομία και για την ποιότητα των προϊόντων και των καινοτομιών τους και βραβεύτηκαν για αυτό. Δεν φαν΄ταζεσαι με πόση λαχτάρα παρακολούθησα αυτό το θέμα, που φαίνεται αρχικά εξειδικευμένο και αδιάφορο.

Η διαφορά είναι, ότι αν ήμουν βιοτέχνης ή τεχνικός θα εμπνεόμουν από αυτο το ρεπορτάζ για να γίνω ΕΓΩ καλύτερος. Κανένα άλλο θέμα σε κανένα άλλο κανάλι δεν δίνει παρόμοια ερεθίσματα, εκτός από τις εκπομπές του Κούλογλου και του Τέλλογλου. Ούτε καν η κηδεία του Αρχιεπισκόπου, όσο λαοπρόβλητος και αν ήταν (αντικειμενικά), όσο και να άγγιξε ο θάνατός του τον κόσμο.

Επιλέγω πιά να παρακολουθώ μόνο ότι μπορεί πιθανόν να με κάνει καλύτερο, εμένα και τη χώρα μου. όσο σπάνια κι αν είναι αυτά... Σκατά στους Μάκηδες και στους Θέμους και στους Κώστηδες και στους Νίκους.

Ανώνυμος είπε...

Βασιλική:

Πρωτο σχολιο στην σελιδα σας.
Και το μονο που εχω να πω ειναι οτι συμφωνω με τον αλητόβιο. Μήπως να το κοιτάξω;

Μπααααααα, πηξαμε στα μακρυναρια... αυτό που λειπει ειναι αλλο... Γιατι όπως μου λεγε και ενας ψημένος: "παρτο χαμπαρι ρεεε, δεν πηδανε οι ωραίοι αλλα οι θαρραλέοι" ;-)

Ανώνυμος είπε...

Ε,ρε Μανώλη...πάει, χάλασες κι εσύ!!!

Κάποτε μπαίναμε στο μπλογκ σου και βλέπαμε κανένα γλυκό, νεανικό σετάκι μπουτάκι-βυζάκι-κωλαράκι.

Τώρα, κι εσύ μαζί με τους άλλους, μας φλόμωσες στις φωτός του παπαδαριού...
Ξέρω, μη μου πεις!!! Κωλοκατάσταση...

Ανώνυμος είπε...

Ψιτ! Μάνο, σε σένα μιλάω!

Στο ξανάπα: Αν νομίζεις ότι οι συναδελφοί σου (;) ενδιαφέρονται για τη δική σοιυ και τη δική μου άποψη για το «λειτούργημα» που επιτελούν, μάλλον κοιμάσαι τον νήδυμο.

Αυτοί αφ' ενός ενδιαφέρονται για την έλκυση του πλήθους (μάζας) επειδή οι διαφημιστικές εταιρείες μετράνε πλήθος και όχι ποιότητα ακροατών, και αφ' ετέρου επιζητούν να περάσουν την πολιτική γραμμή του αφεντικού τους, που μεταφράζεται σε ισχύ εξουσίας και μοχλό πιέσεως στους κυβερνώντες, μετατρεπόμενο σε χρήμα (βλ. π.χ. Μέγαρο)

Και τόχα πει: Με το Συγκρότημα τα 'βαλε ο Θέμος; Μαύρο φίδι τον έφαγε.


_____________
Κι ο φίλος μας Μαυρόγατος λέει «Σκατά στους Μάκηδες και Θέμους, Κώστηδες και Νίκους κλπ.»

Μόνο σκατά; ρωτάω εγώ...

Ανώνυμος είπε...

KALISPERA,

THA MOU EPITREPSEIS NA DIAFONISO...EXTES GIA KAPOIO LOGO EMEINA SPITI (DEN PIGA STI DOULEIA) KAI APO TO PROI EVALA THN TV NA PAIZEI...

OLA MA OLA TA KANALIA ANAMETADIDAN ZODANA TIN KIDEIA TOU XRISTODOULOU. LOGIKO THA MOU PEIS. PROTI EIDISI. ME TIS ORES MA ME TIS ORES OI KAMERES EDEIXNAN PROTO PLANO TO PROSOPO TOU. AFTO TO MAKAVRIO THEAMA... MEXRI KAI OTAN ITHELAN NA VALOUN TO SKEPASTRO STO FERETRO OI KAMERES EIXAN TRIPOSEI APO KATO GIA NA DEIXNOUN TOUS MITROPOLITES NA RIXNOUN MOIRO... SORRY DEN THA ADEXA NA DO TA IDIA STA DELTIA TON IDISEON...

SUGNOMI KIOLAS ALLA THA THELA NA PO OTI ESEIS OI DIMOSIOGRAFOI KSERETE NA PROSEGIZETE TA PRAGMATA DIAFORETIKA APO EMAS TOUS APLOUS POLITES. MA KALA KANEIS DEN SKEFTIKE OTI POLY PITHANO AFTES TIS SKINES NA TIS PARAKOLOUTHOUN PAIDIA?

KSIPNISA TO PROI KAI SKEFTIKA "BA POS KAI DEN EIDA TON XRISTODOULO NEKRO STON UPNO MOU? " MALLON ETIXE.

manosantonaros είπε...

Nasai kala... καταλαβαίνεις ότι συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ μαζί σου για τον τηλεοπτικό τρόπο κάλυψης της κηδείας. Δεν το κουβεντιάζω αυτο.
Αυτό όμως που ήθελα να πω είναι ότι δημσιογραφικά (επαγγελματικά εννοώ) το τί παίζει το κεντρικό σου δελτίο ως πρώτη είδηση, είναι όλο το ζουμί.
Εννοούσα δηλάδή οτι οι ανθρωποι της τηλεόρασης δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία σ' αυτό που επιλέγει ο λαός.
δεν ειπα οτι συμφωνω...

azrael είπε...

Μάνο μου ,

Είμαι 99% σίγουρος ότι τα δύο τελευταία κείμενα-αγιογραφίες προς τον μακαρίτη τον Χριστόδουλο είναι κάποιο από τα πειράματα κοινωνικής μηχανικής σου , για να δεις εάν ο κόσμος που σε διαβάζει θα συνεχίσει να συμφωνεί μαζί σου , ότι και να γράψει...

Εκτός πια εάν έπεσες και εσύ στον φαύλο κύκλο της λογικής του "προσκυνώ την χάρη σου λαέ μου".

Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός (ο κάθε λαός) δεν είναι καθόλου αλάθητος στην συλλογικότητα του και μπορεί άνετα να κάνει μαζικές μαλακίες.

Όπως το να συρρέει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στη κηδεία του Βασιλέα Παύλου...

Όπως το να παίζει το μπουλί του στα συλλαλητήρια του '92...

Όπως...όπως...όπως...

Οπισθεν Ολοταχώς?
Σκοταδιστές?
Γραικύλοι του Διαφωτισμού?
Ας κοιμηθούν οι Νόμοι?

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!

manosantonaros είπε...

azrael, αλλά και οι υπόλοιποι που κάνετε κριτική για τα έργα και ημέρες του Χριστόδουλου. Καταρχάς έχω τονίσει ότι δεν συμπαθώ τους παπάδες... κατα δεύτερο δεν έγραψα λέξη για τον Χριστόδουλο... αρα για τα περί σκοταδιστών, γραικύλων κ.λ.π. είμαι μαζί σου με τα μπούνια... Προσαυξάνω μάλιστα.
Ομως ομολογώ ότι παραξενεύτηκα λιγάκι που δεν έγινε σαφές (και σ' αυτό φταίει πάντα αυτός που γράφει κι όχι αυτοί που διαβάζουν) ότι τα δυο posts για τον Αρχιεπίσκοπο βασικά ήταν συνέχεια αυτών που γράφω για τους δημοσιογράφους και όσα συμβαίνουν.
Αναρωτήθηκα απλώς αν δημοσιογραφικά στέκει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την ημέρα της κηδείας του θρησκευτικού ηγέτη μια χωρας δεν είναι η πρώτη είδηση...
Και το στήριξα πάνω στο γεγονός ότι τόοοοοοσος λαός είχε ΄ρθει για το ύστατο αντίο. Κάτι σημαίνει αυτό μας αρέσει, δεν μας αρέσει.
Δεν έκανα καμμιά αγιογραφία στον Χριστόδουλο, είπα όμως ότι είχε την ικανότητα να τραβάει το ενδιαφέρον των media και του κόσμου.
Οσο για τα υπόλοιπα η δουλειά των media δεν είναι να ερμηνεύουν κατα το δοκούν τη φωνή του λαού, αλλά να την καταγράφουν.
Δεν είμαι ειδικός περί των βασιλικών και στην περίπτωση του Παύλου ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι ... αλλά κρίνοντας εκ των υστέρων ο λαός είχε μάλλον δίκιο που τον αγάπησε. Εχω διαβάσει ότι ήταν αγαπητός μονάρχης... ας μην ξεχνάμε ότι είμασταν στα '60s και -για σκέψου το- το ένστικτο του λαού σωστά λειτούργησε.
Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά εγωιστικό να σκέφτεται κανείς ότι ο λαός κάνει λάθος... Υποθέτω ότι είναι το πρωτο που σκέφτονται οι δικτάτορες (azrael, προς Θεού δεν υποννοώ τίποτα... απλώς το θέτω στην κουβέντα)...
Ομως μήπως ξέχασες ότι ήταν ο ίδιος λαός που μερικά χρόνια αργότερα πήγε στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.... ήταν ο λαός που πήγε στο Πολυτεχνείο.
Με λίγα λόγια: Η δημοσιογραφία δεν υπαρχει για να δημιουργεί πολτική, αλλά για να την κρίνει και να την αναμεταδίδει... εκτός κι αν πιστεύεις (που είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύεις) ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι news.
Απόψεις 1-15 ανθρώπων είναι, για ο,τιδήποτε θέμα κι αν προκύψει... από τις τρελλές αγελάδες μέχρι τον Κουκοδήμο...
Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ πράγμα. Δεν θέλω να το ονοματίσω, γιατί θα μου κάνουνε μήνυση... αλλά ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ δεν είναι...

Dreamer on the Poof είπε...

Για να έρθουμε στα λόγια σου:
...μεσάζοντες οι Δημοσιογράφοι!!!

manosantonaros είπε...

michelan...
Καλώστονε κι ας αργησες... και έχεις δίκιο ρε μπαγάσα.
Ενδιάμεσοι... ενδεια-μεσα...

ΥΓ. Επειδή ξέρω ότι θα με πιστέψεις. Δεν το'χα σκεφτεί ποτέ. Φυσικά οι παπάδες και οι δημοσιογράφοι είναι οι κατεξοχήν ενδιάμεσοι...
Είναι αυτό που λένε: Ολα τα βλέπεις εκτός από τον εαυτό σου.

The Torch είπε...

Ξέρεις τελικά τί νομίζω ότι συνέβει. Για άλλη μία φορά και στο θέμα Χριστόδουλου, η ελληνική τηλεόραση υπερέβαλε τόσο πολύ που την αμέσως επόμενη μέρα είχαμε Χριστοδουλιαστεί τόσο πολύ που δεν θέλαμε άλλο. Έτσι κάνουμε πάντα. Ξεσκίζουμε ένα θέμα μέχρι που δεν θέλουμε ούτε να το μυρίσουμε.