14.11.08

μισογεμάτο










Το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο... μου’πε στα νιάτα μου ένας παππούς στο καφενείο της Καλλιθέας στην πλατεία Κύπρου.
Τον κοίταξα με απορία... Ξέρετε ήταν από εκείνα τα απογεύματα που’χαν τελειώσει οι πρέφες και τα κουμ-καν (όχι μπιρίμπες κ αηδίες) και οι μεγαλύτεροι (παναγιά μου κάτι μάγκες!!!) είχαν διάθεση για συμβουλές και σοφίες. Βαριόμουνα πάρα πολύ, αλλά ομολογώ ότι τα περισσότερα που μου είπαν, τα βρήκα στα φανάρια της ζωής. Εκεί ανάμεσα τους ένιωσα τρομερή ασφάλεια...μόνο στο σπίτι μου έχω νιώσει μεγαλύτερη.
-Και γιατί όχι μισοάδειο;
-Γιατί απλούστατα, αφού είναι μισό...το υπόλοιπο μισό το’χεις πιεί εσύ... εκτός κι αν εξατμίσθηκε.... είναι μισογεμάτο πάντα αγόρι μου... μην βγάζεις ποτέ γλώσσα στη ζωή.
Η αλήθεια είναι ότι έβγαλα γλώσσα σε πολλούς και σε πιο ισχυρούς απ’ αυτούς που βγάζει γλώσσα ο Καρβέλας. Στη ζωή όμως –χωρίς να’μαι καθόλου θρήσκιος- δεν έβγαλα ΠΟΤΕ. Ο παππούς είχε απόλυτο δίκιο... εχω δει ανθρώπους να’ναι κλεισμένοι στον εαυτό τους, φοβισμένοι, αναποφάσιστοι, αγχωμένοι επειδή είναι πεπεισμένοι ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο.
Τωρα μιλώ με συναδέλφους μου –βασικά από την επαρχία- που οι (λέμε τώρα) εκδότες, επιχειρηματίες τους γδέρνουν, τους προσβάλουν τη νοημοσύνη, τους ειρωνεύονται, δεν τους πληρώνουν και στο τέλος τους απολύουν χωρίς αποζημίωση. Το κράτος και οι Ενώσεις Συνακτών ξύνονται, γιατί προφανώς έχει επιδημία φαγούρας. Τα παιδιά είναι ισοπεδωμένα βασικά στον ψυχολογικό τομέα. Δεν έχω τί να τους πω...
Ή μάλλον έχω.... το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο. Ολες οι αλλαγές ακόμα και οι κακές–οσο και να ακούγεται κλισέ- είναι για το καλό. Μια προοπτική, ένα όνειρο τώρα ειναι πιο ορατό.
Χθες μου συνέβη κάτι στα επαγγελματικά μου που με θύμωσε πολύ. Εχουν περάσει τα χρόνια που αυτά με «άδειαζαν»... τωρα ενας καταπέλτης απλώς σου ρίχνει ακαριαία μια πύρινη μπάλα στο κεφάλι σου... Καλά τα λόγια... καλές οι θεωρίες... αλλά το κενό υπάρχει... λέγεται και στεναχώρια...
Νατος πάλι ο παππούς στο καφενείο της πλατείας Κύπρου.
Σαν να τον βλέπω να ρουφάει τον καφέ του.
-Το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο, γιατί το υπόλοιπο μισό τοχεις πιει εσύ... εκτός κι αν εξατμίσθηκε;
Δεν μπορείς να τα λες στους αλλους και συ να μην τα κάνεις.
Είναι όμορφη η θέα μέσα από ενα μισογεμάτο ποτήρι νερό... Δροσερή σαν το κενό του νερού...αυτού του γεμάτου άδειου...
Είναι η ώρα της αλλαγής.
Του επόμενου βήματος, αφού το χέρι που σε κρατούσε για κάποιον (αδιάφορο) λόγο, για μια στιγμή χαλάρωσε... σε άφησε.
Μου συνέβαινε πάντα στη ζωή μου αυτό.
Ειδικά στις δουλειές. Μόλις για εναν γαμημένο λόγο έχανα –εστω και ενα δευτερόλεπτο- τον ενθουσιασμό μου...τέλειωναν όλα... σαν χάρτινος πύργος σε βοριά... ενα κουδούνι βαράει μέσα μου και γίνεται σιωπητήριο... όπως στο Ναυτικό... όμως μέσα στην ησυχία σε λίγο, ένας θα βήξει, ένας θα ψιλογελάσει, ενας θα πει μια μαλακία.... μέχρις όλοι να βρούν τον ρυθμό τους και να επιστρέψει η ησυχία του ύπνου υπο κανονικάς συνθήκας. Οποιος έχει πάει στο στρατό ή σε κατασκήνωση θα συμφωνήσει μαζί μου...
Το απότομο (όπως το σφύριγμα μιας σφυρίκτρας, ένα κουδούνι) αλλοι το βλέπουν τέλος, καταστροφή, τρόμο... εγω το βλέπω: μια βαθειά ανάσα και αμέσως μετα σε καινούργια πράγματα... Η ζωή είναι δημιουργία, ΜΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ... γι’ αυτο και ο Θεός ονομάζεται ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ αγιο-ζωντόβολα.... όλα τα υπόλοιπα είναι για να τα κουβεντιάζουμε πίνοντας χαμομήλια στο Αγιον Ορος ή μοχίτο στην Μύκονο με τάνγκα. Δεν εχω πάει στο Αγιον Ορος, αλλά κάτι μου λέει ότι το τάνγκα εκει ειναι μάλλον χμ...πως να το πω .... υπερβολικό... αφου δεν πάνε γυναίκες; Ε, ναι... ποιός μιλησε για γυναίκες... Θεός φυλάξοι
Τώρα τι μας λέει ο Καρβέλας... άσχετο... συγγνώμη παρασύρθηκα γιατι έβλεπα “Super Star”… πολύ δίψα... κόλλησε ο στόμας τους... ας πούμε... πως τό βλέπει ο Καρβέλας το ποτήρι; Μισογεμάτο; Ή Μισο άδειο; Μισό άδειο, γιατί το υπόλοιπο μισό δεν τοπιε εκείνος, αλλά η Αννίτα, που επίσης είχε κολλήσει ο στόμας της...
Για μια στιγμή ο παππούς στην πλατεία Κύπρου επιβεβαιώνεται...
Το υπόλοιπο μισό ποτήρι που λείπει τοχω πιεί εγώ... και έχω δροσιστεί... κάποιος πάτησε καταλάθος το κουδούνι... είναι η στιγμή της ησυχίας.
Μόλις βήξει ο CrazyMonkey θα γίνει της πουτάνας.

12 σχόλια:

Dreamer on the Poof είπε...

¹ ¬ (παραπομπή)

« Ο αισιόδοξος λέει : Το ποτήρι είναι μισογεμάτο.
Ο απαισιόδοξος λέει : Το ποτήρι είναι μισοάδειο.
Ο ορθολογιστής λέει : Αυτό το ποτήρι είναι δυο φορές μεγαλύτερο απ’όσο χρειάζεται να είναι.


Αυτό το καθιστά ξεκάθαρο σαν κρυστάλλινο ποτήρι. »

[ σελ.21 ο ΠΛΑΤΩΝ και ο ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ ]


ΥΓ. όσον αφορά στον Καρβέλα,
χωρίς να έχω ακούσει φωνήεν από τις φτηνές δικαιολογίες που θα αραδιάζει σοβαροφανώς,
είναι άτομο που όχι μόνο δεν σέβεται όποιον δεν θεωρεί «ισάξιο» του,
αλλά ούτε την ίδια την ζωή …

όποιος τον έχει δει να οδηγάει αυτοκίνητο (στα βόρεια) θα καταλαβαίνει αυτό που λέω…

1 δισεκατομμύριο δίκια στους μπάτσους και ΜΠΡΑΒΟ τους…

[ έπρεπε να πέσει σε καλούς ασφαλίτες, να έχουν και ένα ωραίο γκλομπ,
ξέρει αυτός…! ! ! ]

Μαύρος Γάτος είπε...

Ρε Μάνο! Μού έφτιαξες τη διάθεση! Να είσαι καλά φίλε μου

Τί ασχολείσαι όμως με την κωλόγρια που σκούζει; Άστην να σκούζει...

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ.....χθες βράδυ είχα μια απο εκείνες τις συζητήσεις, τις ολονύκτιες ντε, που τις κάνεις ξέροντας ότι δεν θα βγουν πουθενά. Ξέροντας ότι τσαταλιάζεις τα νεύρα του άλλου και τα δικά σου όχι γιατί βρέθηκε λύση, ή πήρες απόφαση να το κόψεις το ρημάδι αφού σε χαλάει, αλλά επειδή απλά ήθελες να ανοίξεις την βαλβίδα, να φύγει λίγος ατμός ώστε να αντέξεις μια μέρα/ένα μήνα/ένα χρόνο ακόμα...χθες βράδυ το ποτήρι ήταν μισοάδειο, σήμερα το ίδιο ποτήρι είναι μισογεμάτο. Δεν προστέθηκε και δεν αφαιρέθηκε ούτε σταγόνα. Τα ποτήρια, αδειάζουν και γεμίζουν, κατά το δοκούν, αγαπητέ Μάνο. Κατά πώς μας βολεύει, που λέει πιο λιανά και ένας φίλος. Κατά πώς χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το ποτήρι και το περιεχόμενο ως δικαιολογία για δράση ή απραξία...την καλημέρα μου.

drowsy george είπε...

ti egine re mano k mas milas gia pothria? e tora vre file na kathesai na asxoleisai me ton karvela k thn pania... poios nomizeis oti eisai?

thumasai pu eixes paei prin apo kati xronia se mia ekbobh ths kurias annitas? XAXAXAXAXAXAXAXA

Mia filenada mu apo th douleia pu pada vlepei to pothri misogemato eixe paei sto koufeto k telika oute gambro vrhke, oute guna kerdise k meta kapoios ths eipe oti to pothri ths htan misoadeio, akoma den padrefthke

ax auta ta fanaria ths zohs, kalo savvatovrado k osoi odhgeitai na exete pada gemata ta pothria sas, gia na niothoume ki emeis oi pezoi asfaleia!

filia sto Bagladez!

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Σε ανακάλυψα μόλις χθες από το site της Ζούγκλας!

Δεν ξέρω ποιός είσαι, παρόλο που σπούδασα πάνω στο αντικείμενο δεν ασχολούμαι τόσο με τα ΜΜΕ (φαντάσου δηλ. πόσο τα σιχάθηκα :P )

Το ποτήρι δεν είναι ούτε μισογεμάτο ούτε μισοάδειο, είναι απλώς εύθραυστο γιατί είναι γυάλινο!

Μ αρέσεις, θα σε διαβάζω!

MariaDedoussi είπε...

Mi masas gia kanena pousti. Ta pairno ama se ksenerosane, giati ksero ti diadikasia.
Me agapi... Anna.
Signomi, Maria ithela na po.
P.S. Tha rtho kai se kana mina na ta poume apo konta, dioti mou leipsate.
P.P.S. Gia to proigoumeno post: Anti gia skilia, simvoulevo paidia. An mi ti allo, den sou afinoun oute defterolepto gia katathlipsi!
XXX

chinoise είπε...

miso adeio i miso gemato , den pavei na einai potiri ki ap'oti ki an einai ftiagmeno merikes fores thes na to petaxeis se enan toixo i sto patoma kai na to kaneis xilia kommatia!!!! if you know what i mean!!

vatraxokoritso είπε...

Αν εννοείς "αυτής" της πουτάνας που ονειρευόμαστε εδώ και χρόνια, ε τότε ας γίνει ρε! Γιατί πολύ άργησε...

Ανώνυμος είπε...

Μπαι δε γουέι, τι απέγινε το άουτντορς; Ζητήσατε κανένα φραγκάκι, ή απέθανε στο πλάισιο του γενικου ξενερώματος; Καρβέλας είναι η αιτία; Αν δε θες μη δημοσιεύσεις, αλλά για πες...

Ανώνυμος είπε...

Μάνο μου, μην ασχολείσαι με εκείνους που σαν ηλιθιοι κόκκορες κακαρίζουν στην ανατολή του ηλίου πιστεύοντας ότι ο ήλιος βγαίνει για να ακούσει αυτούς!!!

Άλλωστε ξερουμε πολύ καλά ότι όπως είπε και Armand de Caillavet:"Δημοκρατία είναι το όνομα που δίνουμε στον κόσμο όταν τον χρειαζόμαστε". If you know what i mean......ΦΙΛΙΑ.
ΜΟΥΑ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ BLOG ΣΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

Ela re mano,ti egine me to outdoors?
Sas psaxnw na sas diabasw alla tpt...

LiZardKing69 είπε...

Το ποτηρι ειναι παντα μισογεματο για να μπορεσει να χωρεσει μεσα σε αυτο το κουταλι με την βανιλια - υποβρυχιο και να κανει το νερο μεσα στο ποτηρι, αφου φαμε αργα και απολαυστικα την βανιλια, μια δροσερη και γλυκια επομενη επιλογη και μια προποση, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, για τα καλυτερα που θα μας φερει το επομενο βημα..
Μου εφτιαξες το απογευμα Μανο, να σαι καλα.