8.12.08

o τσαμπουκάς της βλακείας









Το'χω γράψει πάνω από 20 φορές τα τελευταία 10 χρόνια:

«Θα βγούν οι πιτσιρικάδες στους δρόμους μια μέρα και θα μας πλακώνουν όλους

ανεξαρτήτως με μπαστούνια του μπέζιμπολ.

Έπεσα έξω στα μπαστούνια του μπέιζμπολ, γιατί απλούστατα δεν έχουμε τέτοια μπαστούνια στην Ελλάδα.

Η κοινωνία βράζει.

Κοχλάζει.

Κουβαλάω την φωτογραφική μου μηχανή και κόβω βόλτες στους δρόμους. Πού καλύτερα μπορείς να δείς την φωτιά της ζωής;

Με τρομάζουν οι άνθρωποι με στολές. Βασικά τις αντιπαθώ τις στολές.

Κάθε είδους στολές... από τις οικολογικές οργανώσεις μέχρι τους Ειδικούς Φρουρούς. Αλλωστε μισώ τις Απόκρηες.

Τους ξέρω αυτούς τους τσαμπουκάδες της Αστυνομίας ...και δυστυχώς και της Δημοτικής Αστυνομίας. Τους βλέπω κάθε μέρα... Με τα μαύρα γυιαλιά, που κόβουν βόλτες με τα περιπολικά...και μερικοί δυστυχείς με τα πόδια... και άλλοι με μηχανές... στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ της Ερμού.

Με χαλάει πολύ αυτη η μικρή (;) παρανομία...γιατί δείχνει «στα αρχίδια τους». Κυνηγάνε τους άμοιρους τους Νιγηριανούς, που δεν πειράζουν άνθρωπο. Σταματάνε τα περιπολικά παραλληλα επί του δρόμου για να κουβεντιάσουν.

Εχω σταματήσει πάνω από 100 φορές και τους λέω:

-Γειά σας... λέγομαι Μάνος Αντώναρος..

-Αλοίμονο... σας γνωρίζω κ. Αντώναρε (αρχίδια με γνωρίζει... απλώς του θυμίζω τον αδελφό μου).

-Βλέπετε αυτον τον δρόμο πεζόδρομο; ρωτάω και δείχνω τα δεκάδες αυτοκίνητα, μηχανές, φορτηγά, τριαξιονικά κ.λ.π.

-Ναι, και μας δεν μας αρέσει...

-Και τί κάνετε γι' αυτό;

-Α, εμείς δεν είμαστε εδω γι' αυτό... είμαστε για το λαθρεμπόριο.

Τόσα χρόνια στον πεζόδρομο και δεν έχω δει ούτε εναν τροχονόμο, που (λέμε τώρα) να κόψει μια κλήση...

Πέρισυ Βούλγαροι λαϊκοί μουζικάντηδες, παίζανε βαλκανική μουσική εξω από την Καπνικαρέα. Σταματά τη μηχανή του o Ράμπο της Δημοτικής Αστυνομίας, που συνοδεύεται από άλλους δυο Ράμπο της Αστυνομίας... όλοι με μηχανές....


-Κάντε την... πηγαίνετε να παίξετε έξω από κανένα τζαμί....

Οι άνθρωπο πήγαν να πουν κάτι... δεν μίλαγαν παρα ελάχιστα αγγλικα...

-Στο τζαμί ρεεεεεεεεε... εδω είναι εκκλησία.

Ποιός πούστης έδωσε σ αυτον τον πούστη το δικαίωμα να λέει τέτοιες ανοησίες σε ορθόδοξους Βούλγαρους;

Πλησίασα αγριεμένος.

-Τί είναι αυτά που λες; Από πότε η Δημοτική Αστυνομία παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες;

Με μια απότομη κίνηση κατέβηκε από την μηχανή. Ενας αστυνομικος δίπλα μου του έκανε μια αδιόρατη κίνηση...

Μαλάκωσε όσο μαλακώνει ενας τσαμπουκάς.

-Μουχει πει ο παπάς της εκκλησίας να τους διώξω...

Προσέξτε πόσα επικίνδυνα ψέμματα είπε μαζί.

Και τα είπε σε κάποιον που ενας συναδελφος του τουκανε νόημα: «ΠΡΟΣΟΧΗ!» Φαντασθείτε, τί θα έλεγε και τί θα έκανε σε κάποιον, για τον οποίον δεν του έκαναν σήμα.

Ανέβηκε στην μηχανή, μου είπε κάτι σιχαμένα δημοσιοσχετίστικα και εξαφανίστηκε.

Είναι ο «ίδιος» που πυροβόλησε το παιδί προχθές στα Εξάρχεια.

Είναι ο «ίδιος» που θα πυροβολήσει κι άλλο παιδί αύριο.

Είναι ο «ιδιος» που κάποτε φοβόμασταν ότι θα ανδρωθεί... θυμάστε τότε που αναρωτιόμασταν γελώντας ...μα με τόσους φόνους και βία... πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας;

Νάτα λοιπόν «μερικά» από τα «παιδιά» μας... Τους δωσανε μια στολή και δεν τους μάθανε γράμματα πριν τους δώσουνε τη στολή... και δεν τους μάθανε γράμματα, γιατί ούτε αυτοί ξέρανε γράμματα.

Και από την άλλη μεριά τα πιτσιρίκια που οι μάγκες-Ράμπο τους φέρονται δημοσίως λες και είναι απόβλητα.

Οχι...κυρίες και κύριοι...δεν είναι βίαια τα πιτσιρίκια μας... επαναστάτες είναι και όλοι οι επαναστατες είναι σκληροί... θυμωμένοι.... και φυσικά αδιαπραγμάτευτοι.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι πρέπει να σοβαρευτούν. Δεν ξέρω, αν γνωρίζουμε, τί σημαίνει η λέξη «σοβαρότης»... αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλιώς η εποχή θα μας κλείσει τα πατζούρια.

Tους βαρέθηκα τους τσαμπουκάδες της πολιτικής.

Τους βαρέθηκα τους τσαμπουκάδες της δημοσιογραφίας.

Τους βαρέθηκα όλους τους τσαμπουκάδες του κώλου.

Τους βαρέθηκα όλους τους τσαμπουκάδες του τίποτα.

Δεν υπήρξα ποτέ τσαμπουκάς. Είμαι όμως αιφνιδιαστικά βίαιος άνθρωπος ...ειδικά προς αυτούς που γαργαλάνε τα όρια της ελευθερίας μου μέσα από τους γιάλινους πύργους τους.

Ευχομαι να μην διαβάσει το post μου ποτέ κανείς από τους γονείς του πιτσιρικά που χάθηκε. Βαρέθηκα τα κούφια λόγια… ακόμα και τα δικά μου… που συχνά πυκνά κάνουν μέσα μου ηχώ και φρικάρω.

Οταν έρχεται το μαύρο του θανάτου ενός παιδιού, τότε σβήνουν τα χρώματα της ίριδας. Τα παιδιά κάνουν αταξίες γιατί έχουν ΠΑΝΤΑ δίκιο. Το θέμα εδώ δεν ήταν η αταξία, αλλά ή τάξη. Τα παιδιά έχουν πάντα δίκιο… έχουν πάντα δίκιο… πάντα δίκιο… πάντα δίκιο…













Attachment:

Τις φωτό τις τράβηξε η Γιώτα Παπαδοπούλου κ είναι από την καμμένη Ερμού... Aκόμα και η ασχημια μπορεί να ναι art… και βέβαια το art, είναι πάντα news.

Το σήμα για το allWe (που έρχεται) το φτιαξε ο Τάσος Κωστής, που η ματιά του, μου θυμίζει του πατέρα μου.

Το βίντεο είναι της Ολίβιας Γαβρίλη, που την έπνιξε το γεγονός με τον Αλέξανδρο.

23 σχόλια:

Giannis Kafatos είπε...

μάλλον μέσα στο θυμό σου ξέχασες να αναφέρεις - αν μου επιτρέπεις την παρατήρηση - τα παιδιά που τα "παίρνει" το "σύστημα" για άλλοθι, και τα μεταλλάσσει. Τα κάνει καθ' εικόνα και ομοίωση γιατί δεν αντέχει τη νεότητα. Κυριαρχούν οι γεννημένοι γέροι. Γέροι κακοί κι ανάποδοι όχι παππούδες γλυκείς και ανεκτικοί στα "εγγονια"!

Οι δημοτικοί αστυνομικοί στην παλιά σου γειτονιά, στη δική μου δηλαδή, το Παλιό Φάληρο, όταν κυκλοφορώ με το καρότσι (για λίγο ακόμη) με τον Αντώνη και τη Μαρίνα και του έλεγα "στο μαλάκα που κλείνει το πεζοδρόμιο και δε μπορώ να περάσω γιατί δε βάζεις μια κλήση? ξέρεις τι απαντούσε? γυρνούσε απ' την άλλη και συνέχιζε το καμάκι σε περαστικές αλλοδαπές ή ημεδαπές πιτσιρίκες.

είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει από χθες στο διαδίκτυο, όποιος όμως το επισημαίνει ως άλλη ματιά στο παραθυροθέμα ξέρεις πώς αντιμετωπίζεται (ακόμη): ως ο τρελλός του χωριού! (τό 'χεις το φίλινγκ, τό 'χεις περάσει ε!)
Γάμα τα ρε Μάνο!

Ανώνυμος είπε...

Des to parakatw, synopsizei ta panta

http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%AF-(%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82)#wholecomment11606

Ανώνυμος είπε...

Οδός τσιμισκή. Μπάτσος σε μηχανή σταματάει στο κόκκινο φανάρι, δίπλα του εγώ με το αμάξι. Μπροστά μας στη διάβαση περνάνε δυο κορίτσια, δεν ήταν μεγαλύτερα απο 17 χρόνων. Τα κορίτσια χαζογελάνε λέγοντας τα δικά τους ενόσω χωρίς να το αντιληφθούν ανάβει κόκκινο για τους πεζούς. Στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί απο τη στιγμή που ανάβει κόκκινο για τους πεζούς μέχρι να ανάψει πράσινο για τα αυτοκίνητα το τι βρισίδι έχουν ακούσει δε λέγεται. Τι λιμενεργάτης μου λες και πράσινα άλογα. Μια αλαζονεία, μια έπαρση ο μπάτσος που δε λέγεται ένα στόμα και έναν τσαμπουκά απερίγραπτο. Μόλις και μετά βίας κρατήθηκα να μην φωνάξω "σκάσε βρε παπάρα!". Αλλά ήξερα που θα βρεθώ και τουμπεκίασα.
Λυπάμαι για τους μπάτσους, λυπάμαι γιατί χωρίς να το καταλαβαίνουν παύουν να είναι άνθρωποι. Η δουλειά τους τούς κάνει αγρίμια. Αγρίμια που χωρίς να το καταλάβουν καταλαμβάνονται απο τον δαίμονα που λέγεται "αίσθηση ισχύος" και γίνονται σιχαμένα απάνθρωπα αποβράσματα. Σαν αυτά που πολλές φορές διώκουν. Είναι πραγματικά λυπηρο ένα επάγγελμα να μεταλλάσει τόσο πολύ τους ανθρώπους και απο ανθρώπους να τους μετατρέπει σε ζώα.

andreas athanasopoulos είπε...

http://kamena.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

MUST SEE:

Ακούστε τον ρεπόρτερ του Alpha Radio, Γιώργο Κακούση, την ώρα που δίπλα του τα ΜΑΤ, χτυπούν δυο 15χρονα και ο κόσμος τους αποδοκιμάζει. Ένα απο τα πολλά περιστατικά που απέφυγαν να αναδείξουν τα δελτία ειδήσεων των καναλιών.
http://papachatzis.tumblr.com/post/63589410/policeviolence

Dark_Maiden είπε...

Δολοφόνοι!
Φτάνει, μέχρι εδώ!

Ανώνυμος είπε...

ti krima , alexandre, pou gia na "xesikothi o kosmos gia sena" eprepe ma figi i psixoula sou...
kalo taxidi agori mou...

Metronomix είπε...

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ,
ΟΥΤΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΕΙΜΑΙ, ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑΣ... (ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΜΟΥ)

ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΕΣΑ, ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ... ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ, ΣΤΟΝ ΚΑΥΓΑ... ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ
1. ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΡΕ?
2. ΠΟΙΟΣ ΕΝΟΠΛΟΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΑΟΠΛΟ ΡΕ?
3. ΠΟΙΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΚΩΤΩΝΕΙ ΑΘΩΟ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΡΕ?

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ... ΔΕ ΜΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΖΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΙΔΙΑ....ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΣΑ... ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΗ....
ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ....
...ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ... ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΕ ΠΕΡΙΙΟΥΣΙΕΣ ΑΘΩΩΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ... ΑΛΛΑ...ΡΩΤΑΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...

ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ????????????
ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΜΙΜΟ... ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΥΓΕΣ?

ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ...
ΓΑΜΩΤΟ....

Tolis1989 είπε...

Τα γεγονότα αυτά ειναι χειρότερα και απο τα επισόδια του Πολυτεχνειου. Η χώρα μας έχει αρχίσει να βουλιάζει, με τις κυβερνήσεις που έχουμε και με μια αστυνομία που είναι χειρότερη και απο χωροφυλακή. Αναρωτιέμαι πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ξυπνήσουν οι κυβερνήσεις;;;;

Ανώνυμος είπε...

Από τα πιο ωραία κείμενα που διάβασα για το θέμα!

Ανώνυμος είπε...

ειναι μεσημερι, στο κεντρο του πειραια και βλεπω απο το γραφειο τα ΜΑΤ να σπρωχνουνε γυναικες 60 χρονων με ψωνια στο χερι που απλα φωναζουνε να αφησουνε τα παιδια ησυχα
τέτοιες στιγμες το μόνο που θέλεις είναι να δεις τα ΜΑΤ να παθαίνουνε κακό…ακόμη και το χειρότερο κακό…να τα δεις σωριασμένα κάτω.
Κρίμα να φτάνουνε έναν άνθρωπο στο σημείο να βρίσκει το κακό ενός συνανθρώπου του ως τον μοναδικό τρόπο για να νιώσει δικαίωση. (και ποιανου συνανθρώπου του…αυτού που είναι εκεί για να τον προστατεύσει)

Θα βγάλω το κουστούμι και θα ανέβω κι εγώ στο κέντρο μαζί με άλλους από την εταιρεία εδώ….είμαστε όλοι γύρω στα 30 και όλοι νευριασμένοι…έρχονται κάποιες στιγμές που το να διατηρείς την ψυχραιμία σου φαντάζει γαϊδουριά…έρχονται στιγμές που πρέπει να αποφασίζεις συνειδητά να την χάσεις.

LiZardKing69 είπε...

Η ουσια ειναι οτι 2 ακομα ανθρωποι, 2 οικογενειες καταστραφηκαν απο μια ελλαδα που πρεπει να ξυπνησει και καταλαβει οτι η πραγματικη κριση που περναει εδω και δεκαετιες δεν ειναι τιποτα αλλο στην πραγματικοτητα απο κριση παιδειας και καθε ειδους εκπαιδευσης σε ολους τους τομεις δημοσιους και μη, με μειωμενη εως εντελως ανυπαρκτη την αντιληψη των πρωταρχικων ανθρωπινων αξιων της ζωης των ανθρωπων στο ονομα της ευκολης κονομας και του βυσματικου βολεματος.

Και απ αυτην την κριση δεν μπορει να σε βγαλει καμια κυβερνηση.
Πρεπει να βγουμε μονοι μας.

Μονο αν αλλαξουμε εμεις τροπο σκεψης και συμπεριφορας και ξαναδωσουμε προσοχη και σημασια στις αξιες της ανθρωπινης ζωης και αξιοπρεπειας μεσα απ την σωστη παιδεια και εκπαιδευση θα μπορεσει να αλλαξει η σημερινη μορφη της κοινωνιας, αρχιζοντας απο εμας και τα σπιτια μας.

Μεχρι τοτε θα βλεπεις, θα ακους, θα μαθαινεις και διαβαζεις live στα ΜΜΕ για 15χρονους που θα σκοτωνονται απο ανεκπαιδετους αστυνομικους, τα καναλια θα στελνουν τους "δημοσιογραφους" τους στις κηδιες και στις δικες να μαχονται on-air για το ποιος θα πρωτοβυσματωσει με ακουστικα και μικροφωνα αυτους τους αμοιρους συγγενεις θητων και θυματων για να τους ρωτησουν "πως αισθανονται" την ωρα που ο παππας, αφου εχει τσεπωσει τα διακοσια και παραπανω, θα καταφτανει στον τοπο της ταφης με το προσωπικο του ελικοπτερο, που του εξασφαλιζει περισσοτερο χρονο για προσευχη, προκειμενου να κηδεψει τον ατυχο πιτσιρικα και η εκαστοτε κυβερνηση θα λυπαται και θα καταδικαζει τα γεγονοτα χωρις να κανει κατι ουσιαστικο για την μελλοντικη αποφευξη παρομοιων περιστατικων μιας και αυτο που θα την καιει θα ειναι το ποσο θα της κοστισει το οποιο μιλημενο πορισμα της οποιας προανακριτικης ή εξεταστικης επιτροπης που εχει κλειθει για να βρει και να αποκαλυψει στην παραπληγικη δικαιοσυνη απο που βρηκε τα λεφτα και κονομησε το ελικοπτερο ο πατερ και ποια η σχεση του με την κυβερνηση.., αφου πρωτα ομως κανει το καναλι το απαραιτητο διαφημιστικο του διαλειμα για να μπορεσουμε μετα να συνδεθουμε και με τα αποκλειστικα πλανα απ το reality της Τζουλιας..

Manya Maratou είπε...

ΚΑΨΑΝΕΤΟΔΕΝΤΡΟΧΑΧΑΧΑΧΑ
ΧΑ
τώρα που ξεσπασα και γω να και το σχολιο
τότε που σκοτωθήκανε τα παιδιά στο πέταλο του Μαλιακού σκεφτόμουν ότι ο οδηγός που θεωρεί τον εαυτο του υπεράνω του νόμου, βλ. φορτώνω το φορτηγό μου όσο και όπως θέλω, ας πάει να γαμηθεί ο νόμος, και μετά κλαίω τα παιδιά
είναι ο ίδιος που περνάει μπροστά σου στην ουρά (γιατί εκείνος είναι μάγκας και συ ζωντόβολο που περιμένεις)
που περνάει το φανάρι με κόκκινο γιατί ξέρει καλύτερα
που χτίζει το αυθαίρετο
που λαδώνει και λαδώνεται για να πάρει ρεύμα, να μην κοπανήσει/κοπανηθεί με πρόστιμα
είναι ο ίδιος, είμαστε εμείς οι ίδιοι που αν δεν τα κάνουμε ακριβώς τα ίδια πάντως βολευόμαστε ή δεν διαμαρτυρόμαστε
εμεις ειμαστε ο μπάτσος
εμείς πληρώνουμε το μισθο του
εμείς είμαστε το κράτος
οι βουλευτές, τα λαμόγια, οι βολεψακηδες
τωρα θυμωσαμε και "καθαρίζουν" άλλοι για μας
εχω μια φίλη, πονηρή αλεπου, που όποτε με ακούει θυμωμένη με κάποιον μου λέει
"τι σου καθρεφτίζει;"

Valisia είπε...

Nα καεί η Αθήνα ολόκληρη.Έτσι κι αλλιώς χάλια δεν είναι;Κι ύστερα ας αναλάβουν όλοι οι καλοί χριστιανοί(χωρίς στολές εννοείται)και ας κάνουν το θαύμα τους-την δημιουργία!

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Το είπα και στην kwlogria, θα το πώ κι εδώ:

Μπορεί να ακουστώ ακραία, αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή.

Δεν μου αρέσει καθόλου που σκοτώθηκε ένα παιδάκι για να μην παρεξηγηθώ.

Αλλά...η γαμημένη μας κυβέρνηση που μας ταϊζει 700 ευρώ τον μήνα για καθημερινά 12ωρα τέτοια αξίζει. Κρίμα το παιδί, κρίμα οι περιουσίες ανθρώπων που δεν έφταιγαν (αλλά εδώ που τα λέμε η καταστροφή πολυεθνικών καταστημάτων τύπου H&M για τους ιδιοκτήτες του, είναι μια τρίχα από τα τέτοια μας άσε που διαιωνίζουν την γενιά των 700 ευρώ!)κρίμα όλες οι καταστροφές και οι απώλειες.

Όμως όταν κάτι δεν καταλαβαίνει με το καλό, τότε ίσως καταλάβει με το άγριο και μάλιστα με το πολύ άγριο.

Μπορούν να τα κάψουν όλα; Μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα; Και την Βουλή και τα Πανεπιστήμια που ούτως ή άλλως δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από πληρωμένες σημειώσεις και τα καταστήματα που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και τα θέατρα που κοστολογούν 30 ευρώ το εισιτήριο για μια παράσταση και τα πάρκα που δεν έχουν ίχνος δέντρου αλλά αμέτρητα ίχνη σύριγγας και τις καφετέριες που χρεώνουν τον καφέ 5 ευρώ όταν τους κοστίζει μόλις 20 λεπτά;

Ίσως τότε να γίνουμε άνθρωποι από τις στάχτες μας!

Xblog είπε...

Ξεχνάμε εύκολα δυστυχώς ...


24.11.1985 - Άρθρο του Νικού Δήμου με αφορμή τη δολοφονία Καλτεζά



"Όλοι είχαμε ακούσει, πως η βία φέρνει, βία — αλλά αυτές τις μέρες το ζήσαμε. Καταλάβαμε πως μπορεί ένας πυροβολισμός να φέρει μιαν εξέγερση.

Παράξενοι οι δρόμοι, της βίας. Από τους αλλοτριωμένους στους ελεύθερους. Από την εξουσία προς την αντιεξουσία. Γι' αυτό μια επανάσταση δεν είναι δράση. Είναι αντίδραση.

Και οι εφημερίδες — σκέτη ναυτία: "ΣΚΟΤΩΣΑΝ 15ΑΧΡΟΝΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ". Τι πλεονασμός! Κάθε δεκαπεντάχρονος είναι αναρχικός (αλίμονο αν δεν είναι!). Αυθόρμητη, καθαρή φύση.

Αλλά και κανένας δεκαπεντάχρονος δεν είναι συνειδητός και υπεύθυνος οπαδός του Μπλανκί η του Μπακούνιν. Ένα παιδί! Καθαρή φύση...

"Όμως η βία δεν ξεχωρίζει ποιότητες. Σκοτώνει. Έρχεται από το μηδέν και θέλει να μηδενίσει. Η βία μισεί το Είναι. Ο “νόμος και η τάξη” οδηγούν τελικά στους πιο εύτακτους, ασφαλείς και ήσυχους χώρους: τα κοιμητήρια.

Προσέξτε, προσέξτε καλά τους αναρχικούς. Είναι, το θερμόμετρο της κοινωνίας. Όταν αγανακτούν, σημαίνει πως η “νόμιμη” βία έχει ξεπεράσει τα όρια επιφυλακής.

Βέβαια οι περισσότεροι, αναγνώστες μου, άνθρωποι σοβαροί και ευπρεπείς, δεν θα δέχονταν υποδείξεις από έναν αναρχικό. "Όμως, στο βάθος, ο αναρχικός έχει, πιο πολλά να πει από τον μικροαστό. Όσο κι αν δεν σας είναι, συμπαθής, αξίζει να τον ακούτε από καιρό σε καιρό. Γιατί δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κάθε οργανωμένη κοινωνία προϋποθέτει —δυστυχώς— ένα ποσοστό ανελευθερίας. "Όσο μικρότερο αυτό το ποσοστό, τόσο υψηλότερο το επίπεδο της οργάνωσης. (Ως εδώ συμφωνούμε όλοι: Προτιμότερη η πιο ελεύθερη Αγγλία, από την καταπιεστική π.χ. Ουγκάντα).

Έ, λοιπόν, ο αναρχικός είναι αυτός που ζητάει να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό ανελευθερίας. (Περισσότερο: να το μηδενίσει — ο ουτοπικός αναρχισμός!). Στην επιδίωξη του αυτή συμπίπτει και με τα πιο σοβαρά κόμματα. (Μόνον που αυτός το εννοεί). Και βλέπει την ανελευθερία, την κατάχρηση εξουσίας, εκεί που ελάχιστοι τις αντιλαμβάνονται.

Οι αναρχικοί είναι τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας. Όταν αντιδρούν έχουν πάντα κάποιο δίκιο. "Όπως οι καλλιτέχνες σηματοδοτούν το αόρατο, έτσι και οι αναρχικοί διαμαρτύρονται για μορφές βίας που εμείς (στην αλλοτρίωση μας) δεν τις βλέπουμε. Τις έχουμε συνηθίσει. Αλλά δεν παύουν να είναι αυθαίρετες και ίσως περιττές.

Π. χ., σίγουρα θεωρείτε αυτονόητη την ύπαρξη της αστυνομικής ταυτότητας. Ξέρετε πως σε άλλα κράτη είναι άγνωστη; Και πως θα το θεωρούσαν προσβολή της προσωπικότητας αν έπρεπε να αποδείξουν το ποιοι είναι; Και ξέρετε ακόμα πως, όταν πριν μερικά χρόνια η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας θέλησε να εφοδιάσει όλους τους πολίτες με αριθμημένες ηλεκτρονικές ταυτότητες, ξεσηκώθηκε τέτοιος σάλος για το “φακέλωμα” που τελικά αποσύρθηκε το νομοσχέδιο;

Εμείς όμως αποκαλούμε τη Δυτική Γερμανία “αστυνομικό κράτος” (το έχω διαβάσει συχνά!), ενώ υποδεχόμαστε με αδιαφορία ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, που θα μας φακελώσει, όλους ενάριθμα.

Να σε τι χρειάζονται οι αναρχικοί. Αποτελούν τη ζωντανή συνείδηση της κοινωνίας μας. Υπενθυμίζουν συνεχώς, με την παρουσία και τη δράση τους, ότι ο δρόμος οφείλει να οδηγεί προς την περισσότερη ελευθερία!

—Μα προκαλούν! (Είναι μέσα στο ρόλο τους).

—Μα υπερβάλλουν ! (Μήπως η άλλη πλευρά.

—Μα επιτίθενται! (Σχεδόν ποτέ. Είναι μόνιμα σε άμυνα. Αλλά δεν μαθαίνουμε τη δική τους άποψη !).

—Μα βάζουν βόμβες!

Προσοχή: Μίλησα για αναρχικούς — όχι για τρομοκράτες (η προβοκάτορες !). "Όποιος τους συγχέει πάσχει από νοητική μυωπία. Διότι είναι πόλοι αντίθετοι. Αυτός που ζητάει ελευθερία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία — έστω και σαν μέσο. Η βία φέρνει μόνο καταπίεση — ποτέ αυτονομία.

Οι αναρχικοί βλέπουν μακριά. Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία ελευθερίας — από την αλλοτρίωση , την ανάγκη, την καταπίεση κάθε μορφής. Η εξουσία όποια κι αν είναι, πρέπει να συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Γιατί από τη φύση της είναι απάνθρωπη. Εξουσιάζω σημαίνει δυναστεύω. Καλή εξουσία δεν υπάρχει. Είναι ένα αναγκαίο κακό, που θα εξαφανισθεί όταν περάσουμε σε άλλες, ανώτερες μορφές οργάνωσης. (Σε χίλια χρόνια; Έστω. Αλλά αρχίζουν σήμερα!).

Προσέξτε λοιπόν καλά τους αναρχικούς. Είναι οι αλαφροίσκιωτοι, οι ποιητές της κοινωνικής δράσης. Είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος. (Αλίμονο μας και αν δεν είναι!). Δείχνουν το δρόμο. Άτσαλα, βάρβαρα, φανατικά. Είναι νέοι, δεν έχουν καλούς τρόπους (ευτυχώς!). Κάποια μέρα όμως, γι' αυτούς θα μιλάνε τα βιβλία μας — κι όχι για τους διάφορους μεγαλοσχήμονες, κυβερνήτες, κατακτητές, εξουσιαστές

Αν συμφωνούμε για την ελευθερία — πρέπει να συμφωνήσουμε και για τους αναρχικούς. Πώς είναι όχι μόνο χρήσιμοι αλλά αναγκαίοι. Ακουστέ το μήνυμα τους: έρχεται από το μέλλον. Που το θυσιάζουν καμιά φορά, στα δεκαπέντε τους χρόνια..."

Καλή συνέχεια !

xblog

Ανώνυμος είπε...

Μία σκέψη μόνο, δηλαδή αυτής της μάνας, πρώτα της σκότωσαν το παιδί και μετά της έκαψαν (πιθανόν) το κατάστημα ως ένδειξη διαμαρτυρίας...

Ανώνυμος είπε...

"Ποιός πούστης έδωσε σ αυτον τον πούστη το δικαίωμα να λέει τέτοιες ανοησίες σε ορθόδοξους Βούλγαρους;"

O αδερφος σου Μανο.
Ο αδερφος σου και οι
συν αυτω.

Με εννοεις.

Stylianos είπε...

Να δούμε πόση πίκρα και θλίψη πρέπει να νιώσουμε ακόμα για να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους και θα συνεχίζονται στα παιδιά μας, αφού δεν έχουμε τη στοιχειώδη νοημοσύνη να καταλάβουμε τα αίτια όλων αυτών που συμβαίνουν γύρω μας τις τελευταίες ημέρες...
Θα συμφωνήσω με τον lizardking69, ότι φταίει η έλλειψη παιδείας, αλλά δεν βλέπω να διορθώνεται τίποτα στο άμεσο μέλλον, οπότε να προετοιμαστούμε για πολύ χειρότερα γεγονότα...

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ ρε παιδιά! Χαλαρώστε λίγο! Τόση άχρηστη πληροφορία για ποιο λόγο? Κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια μ****α, τότε όλοι ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι δεν δουλεύει τπτ σωστά σε αυτήν τη χώρα.... Έλεος!!!!

Niemandsrose είπε...

ωραία! πλήρες γεύμα. κείμενο, φωτό, allwe, και το profile για το τέλος.

μερσί.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Θα τα καταφέρουμε μια χαρά
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Άφησέ το καλύτερα σε ‘μας
Γιατί είμαστε σωτήρες ζητιάνοι
και τηλεκατευθυνόμενοι τσαρλατάνοι
Κλεισμένοι σ’ ένα παλιό ανάκτορο
συντάσσουμε νομοσχέδια για κάθε σου παράπονο
Ξέρω ότι είμαστε είδος υπό προστασιά
για αυτό χρειαζόμαστε στρατούς ψηφοφόρων και βουλευτική ασυλία
Χρέωσέ τα κι αυτά στο ένδοξό μας παρελθόν
Απ’ τους προγόνους μας κρατήσαμε το περιτύλιγμα
αλλά πετάξαμε το δώρο
Όμως θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την γκρίνια σου
για να αμαυρωθεί το αριστούργημά μας
Ακόμα και μετά τον Αρμαγεδδών
εμείς πρέπει να σώσουμε τον Λεβιάθαν
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι την αδιαφορία σου

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Μη μας κατακρίνεις από μεμονωμένα περιστατικά
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Θα σε κάνουμε εμείς καλά
Και θα χρειάστει κάτι παραπάνω από την απογοήτευσή σου
για να κατέβει απ’ τη σκηνή το υπερθέαμά μας
Ακόμη και μετά την καταστροφή
τ’ ανήψια και τα εγγόνια μας θα κυβερνούν το έθνος
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι την αδιαφορία σου

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Φαντάζομαι να σε πείσαμε πια
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς
Αν έχεις αντιρρήσεις θα σε περιποιηθούμε κατάλληλα
Κι αν σκοτώνουμε τα παιδιά σου
υπερασπιζόμαστε ότι πολυτιμότερο
τα μαγαζιά σου
Ύστερα σε αφήνουμε να κλειστείς στον ιδιωτικό σου παράδεισο
Μην παραπονιέσαι αν είναι στενάχωρος
σου εγγυόμαστε ένα πιο ευρύχωρο αύριο
Και όταν σε χρειαστούμε για να ψηφίσεις
θα σε ενημερώσουμε με διαφημίσεις
Μέχρι τότε όμως
μπορείς να εμπιστεύεσαι την αδιαφορία μας

Alf

Μαριλένα είπε...

μιας και ήρθε η καινουρια χρονιά
μιας και όλα συνεχίζουν ακάθεκτα να πηγαινουν το ιδιο χάλια
να ευχηθώ, αυτο που πραγματικα επιθυμουμε να βρουμε

να εισαι καλα Μανο.