1.3.06

Τα μπιφτεκάκια της μαμάς!

Είσαι πάνω (χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό) από τριάντα και δουλεύεις σκληρά. Είσαι μόνος ή όχι μόνος, αλλά δουλέυετε σκληρά και οι δύο. Ποιά είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση;
Τα μπιφτεκάκια της μαμάς στην κατάψυξη.
Δεν ξέρετε (ή μάλλον, ξέρετε) πόσες φορές έχω (έχουμε) φάει τα μπιφτεκάκια της μαμάς. Σιγά που η ασπιρίνη είναι μεγάλη εφεύρεση... μπροστά στα μπιφτεκάκια της μαμάς μοιάζει με τηλεφωνικό γρίφο σε πρωϊνάδικο. Προσέξτε! Δεν σας μιλάω για τα μπιφτεκάκια της δικής μου μαμάς (που ΒΕΒΑΙΑ είναι τα καλύτερα) αλλά για τα μπιφτεκάκια της δικής σας μαμάς (που ΒΕΒΑΙΑ είναι τα καλύτερα, ή για τα μπιφτεκάκια της κάθε μαμάς (που ΒΕΒΑΙΑ είναι τα καλύτερα).
Δεκάδες φίλοι μου ανά τα χρόνια έχουν φάει με μεγάλη λαιμαργία τα μπιφτεκάκια της μαμάς μου, υμνώντας το όνομά της.... Με τη σειρά μου έχω φάει τα μπιφτεκάκια της δικής τους μαμάς, κάνοντας σπονδές για την μαγείρισα..
(Μία πολύ σοβαρή επεξήγηση: Τα μπιφτεκάκια της μαμάς δεν προορίζονται αποκλειστικά προς τους κανακάρηδές τους, αλλά και προς τις κορούλες τους.)
Ας κάνουμε και μερικές τεχνικές αναλύσεις, σε περίπτωση που κάποιος (έχει κατέβει από τον Αρη) και δεν γνωρίζει τί είναι τα μπιφτεκάκια της μαμάς και πώς τα χειρίζεται κανείς. Το θέμα δεν είναι να τα φας, αλλά να τα ... χειρισθείς.
1. Μόλις παραλάβετε τα μπιφτεκάκια θα τα βάλετε KATEYΘΕΙΑΝ στην κατάψυξη.
2. Αν η μαμά δεν είναι εκπαιδευμένη, τοποθετείστε τα μπιφτεκάκια ανα δύο στις ειδικές πλαστικές σκακκούλες. Αλλιώς, όταν πεινάσετε, θα χτυπάτε όλο το μπιφτεκο-κομμάτι στον τοίχο για να σπάσει.... Δεν φαντάζεστε πόσες φορές μου έχουν φωνάξει στις 4 το πρωί από τα διπλανά διαμερίσματα: «Ρε μαλάκα, είναι ώρα αυτή για να καρφώνεις;»
3. Μην βγάζετε τα μπιφτεκάκια από την κατάψυξη πριν φύγετε από το σπίτι (για να ξεπαγώσουν), επειδή 8 στις 10 φορές επιστρέφετε σπίτι φαγωμένος ή εντελώς ντίρλα, και τα ξε-παγωμένα μπιφτεκάκια είναι άχρηστα 24 ώρες μετά. Τα μπιφτεκάκια της μαμάς δεν είναι ορντέρβρ, είναι ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ. Είναι ο φύλακας άγγελός σας.
Eπειδή το μπιφτεκάκι ξεροσφύρι είναι αηδία (μετά την 25η φορά) να έχετε πάντα κουτιά με νιφάδες πουρέ. Προτιμείστε αυτές που έχουν γάλα από μόνες τους. Πιστέψτε με ότι στις 3 το πρωί, είναι ποοοοοοοοοοολύ δύσκολο να βρείτε να αγοράσετε γάλα, εκτός κι αν έχετε για pet αγελάδα. Επειδή με τον πολύ πουρέ γίνεται πουρές και το μυαλό, σας συμβουλεύω ... μαρμελάδα. Δοκιμάστε βατόμουρο ... όχι πορτοκάλι, γιατί είναι αηδία... κάτι που να ξυνίζει λιγάκι.... ή κόψτε ψωμί και φτιάξτε handmade χάμπουργκερ με ψωμί, μπιφτεκάκι, τσίπς.. Είχα έναν γνωστό, τον Κυριάκο, που βαζε και σοκολάτα χωρίς αμύγδαλα. Παιγμένο παιδί.
Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει ακόμα μπιφτεκάκι μαμάς σε ? χυμό. Το βλέπω να'ρχεται όμως ...
Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: η τελευταία Ελληνίδα μαγείρισα ήταν η μαμά μας?. Και μιλάω για τη μαμά της δικής μου γενιάς: Οι μαμάδες των ιστορικών σαραντάρηδων plus.
Μετά από 6 μήνες στην κατάψυξη καλό είναι να πετάξετε στα σκουπίδια τα μπιφτεκάκια της μαμάς, έτσι κι αλλιώς είναι πρόθυμη να σας φτιάξει καινούργια. Αν πάλι τα πετάξετε και δεν έχετε προλάβει να προμηθευθείτε φρέσκα, είναι σίγουρο ότι θα με πιάσει ημικρανία, από τα μπινελίκια που θα μου σούρνετε στις 4 το πρωί με άδειο το στομάχι.
Σημ: Οχι παιδί μου, δεν τα τρώμε ωμά τα μπιφτεκάκια της μαμάς.
Δεν ξέρεις πώς να τα ψήνεις;
Σε λυπάμαι κρετίνε μου!

(Πήγα σε re-union και μελαγχόλησα. Τί μαλάκας που είμαι (που πήγα). Δεν σας γράφω γι' αυτό γιατί θα με μισήσουν οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μου. Αντ' αυτού ποστάρω το κείμενο με τα μπιφτεκάκια, που'χα δημοσιεύσει στην Espresso (23 Ιανουαρίου 2004)

Το re-union ήταν μασκέ. Αλλά εγώ έχω ακόμα την αίσθηση ότι ... δεν ήταν! Χάλια, σας λέω!)

10 σχόλια:

herinna/ είπε...

Εαν η μαμά με έβλεπε να βάζω τα μπιφτεκάκια της στην κατάψυξη, θα με κυνηγούσε με τη σκούπα. Είχε την απαίτηση να τα φάω επιτόπου μπροστά της πείναγα δεν πείναγα κι εγώ πάλι πείναγα δεν πείναγα, καθόμουν και τα ξέσκιζα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Μάνο!

Πολύ γουστάρω που ξυπνώντας βρίσκω ολόφρεσκο το μεταμεσονύχτιο post σου, έτοιμο να μου φτιάξει τη διάθεση!!!!!!!

(Αλλά βρε παιδί μου μπιφτέκι με μαρμελάδα κάτι ησθάνθει στη στομάχι μου). Όσο για τα μπιφτέκια της δική μου μαμάς, δεν της το 'χω πει ποτέ -που να τολμήσω άλλωστε και ποιος αντέχει την απογοήτευση στα μάτια της- αλλά είναι χάλια, ίσως είναι από τις πολύ λίγες μαμάδες που δεν τα πετυχαίνουν καθόλου. Όταν όμως κανείς πεινάει πολύ...

MainMenu είπε...

Μανο καλημέρα!!!και καλο μηνα.

αυτος ο τιτλος 'τα μπιφτεκακια της μαμας' ολο υπονοουμενα ειναι...όπως οι κεφτεδες του θειου(κρεατοσφαιριδια)

mama's little helper...

τωρα σοβαρα πως τα ψηνεις και δε μενουν στη μεση αψητα λογω καταψυξης?

Ανώνυμος είπε...

Οποιος εχει μεινει μονος και δεν εχει καταλήξει νηστικος/με αβιταμινωση/χοληστερινη κλπ ταυτίζεται με το άρθρο για τα μπιφτεκακια.'Οπου "μπιφτεκάκια" και:ταπεράκια/πιτες/μαγειρευτά.Εύγεκε Μάνο.Τελικά το χάσμα των γενεών είναι πολυ μικρό.Όσο ένα μπιφτεκάκι....

Ξ

vatraxokoritso είπε...

Της τέως πεθεράς μου τα μπιφτέκια- και όχι μόνο- μας έχουν σώσει πάρα πολλές φορές..
Ειδικά καταραμένες περιόδους της ζωής μας που είχαμε βαλθεί να γίνουμε ένα ζηλευτό ζευγάρι καριέρας και δουλεύαμε 15 ώρες την μέρα-σκατά στα μούτρα μας!
Τώρα άδεια η κατάψυξη..
¶δεια και τα ντουλάπια..
άστα να πάνε..

manosantonaros είπε...

Herinna, το κόλπο δεν είναι να σε "δει" η μαμά να τα χλαπακιάζεις. Δεν εννοώ τα μπιφτεκάκια που τρώμε στο σπίτι ΤΗΣ, αλλά για τα μπιφτεκάκια, που μας δίνει να τα φάμε σπίτι ΜΑΣ. Το "ΦΑΤΟ ΤΩΡΑ" είναι εντελώς άλλλο θέμα από το "ΘΑ ΤΑ ΦΑΩ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΉ!"


Labial, το μεταμεσύνχτιο στη ζωή είναι το αλάτι της... ζωής... Μ'αρέσει που σε ξυπνάω. Οσο για τα χάλια μπιφτεκάκια της δικής σου μαμάς, τί να πω! Θάρρος... θάρρος...

Μain, to μαγείρεμα (ψήσιμο) θέλει... αγάπη. Δηλαδή σιγά-σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι... τώβρα αν βραδιάτικα είσαι ντίρλα και πεινάς τρώγονται μέχρι και κατεψυγμένα.

Αn-Lou ήπως σε κυνηγάει ο Ποπάι

manosantonaros είπε...

Vatraxokotirtso, είσαι απίστευτη και αποφασισα ότι γι' αυτο σε αγαπω. Βρε πουλάκι μου, πώς καταφερες και έδεσες την κακή ανάμνηση με τα μπιφτεκάκια;
Γάμισε την (την ανάμνηση)... αν και τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι κακιά ιδέα να κάνεις το ίδιο και με την τέως πεθερά.

Anonymus, θα προτιμούσα να βλέπεις το χάσμα των γενεών σαν σνιτσελάκι και όχι σαν μπιφτεκάκι.

YO!Reeka's είπε...

Μιας και ανήκεις στους 40+ και εγώ στους +-30 πρέπει να εκφράσω το θαυμασμό μου και τον απεριόριστο σεβασμό μου στη συσσωρευμένη σου γνώση σε θέματα εργένικης διαβίωσης. Υποκλίνομαι.
ΥΓ. Δεν μου αρέσουν τα κεφτεδάκια. Η μάνα μου κάνει εξαιρετικά σουτζουκάκια, που όμως διατηρούνται για λίγες ημέρες. Στα κατεψυγμένα είμαι γενικώς σκράπας.

Κωστής είπε...

Ακόμα πάντως κι αν ξέρεις να ψήνεις το καλύτερο είναι να τα βάζεις στην κατάψυξη ψημένα! Και τα μπιφτέκια και τα σνιτσελάκια! Μετά τα βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγο και γίνεσαι βασιλιάς... :-D

Fight Back είπε...

Αγαπητε μανο, το σχολιο αυτο σε παλιο κειμενο εξυπηρετει μονο στο να σου πω πως στο σημερινο μου ποστ, αναφερα το ονομα σου χωρις καμια προθεση ειρωνιας. Ωστοσο φαινεται πως παρεξηγησεις γινονται πιο ευκολα απ οτι νομιζουμε.
Ειμαι βεβαιος οτι δε θα εχεις προβλημα με τη χρησιμοποιηση του ονοματος, αλλα θεωρω τιμιο να το αναφερω. http://fightback-naoum.blogspot.com/2006/11/blog.html