1.6.07

cool it, baby!



Είναι αρχές της δεκαετίας του ’80.
Είναι καλοκαίρι, βράδι πολύ αργά. Βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι στο φανάρι στο Καβούρι με κατεύθυνση τη Γλυφάδα.
Είμαι τότε πιτσιρικάς και το πόδι μου γαργαλιέται νιώθωντας από κάτω το γκάζι. Δίπλα μου έρχεται και σταματάει ρολάροντας ένα διθέσιο ανοικτό αυτοκίνητο. Ένα ζευγάρι. Η κοπέλα είναι πανέμορφη. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το πρόσωπό της είναι παγωμένο… θυμωμένο…κοιτάει μπροστά… ο οδηγός, ένα παλικάρι… κοιτάζει επίσης μπροστά και σφίγγει με τα χέρια το τιμόνι… είναι φανερό ότι είναι τσακωμένοι….
Της λέει κάτι… εκείνη δεν αντιδρά… ο οδηγός σφίγγει τα χέρια ακόμα περισσότερο στο τιμόνι… σχεδόν τα κτυπάει…. Ανάβει πράσινο… καρφώνει την πρώτη και απογειώνεται….
Θέλω να σας πω, ότι δεν είμαι απ’ αυτούς που δεν αγαπούν την γρήγορη οδήγηση… εχω σπάσει αυτοκίνητα και αυτοκίνητα… δασκαλος μου ο Γιώργος Β. που είναι ο μοναδικός άνθρωπος που’χω συναντήσει, που ο ίλιγγος είναι ένα πράγμα που ελέγχει απόλυτα. Στα 18 του πετούσε ανεμοπλάνο, έκανε πτώσεις με αλεξίπτωτο, μοτοκρος, έτρεχε σε ράλι και μερικά άλλα που μου διαφεύγουν…. Σήμερα που μεγαλώσαμε πια…. κάνει απλώς… αετό από την Πάρνηθα. Δεν εννοώ χαρταετό. Στα 20 του έκανε στην Βουλιαγμένης σφήνα σε πούλμαν που έκανε σφήνα σε άλλο πούλμαν. Δυστυχώς ήμουν δίπλα του… δεν θα το ξεχάσω ποτέ το συναίσθημα της τρίχας που περνάει στο σκοτάδι μέσα από την τρύπα της βελόνας….
Ποτέ…
Ποτέ…
Ο Γιώργος οδηγούσε υπέροχα. Μου έμαθε πώς να ελέγχω τον χώρο και πώς να οδηγώ το αυτοκίνητο κι όχι αυτό εμένα. Ετσι σήμερα απολαμβάνω με όλη τη σημασία της λέξης την βόλτα με μέση ταχύτητα 80 χλμ… την ώρα.
Πάμε πίσω στην ιστορία…
Με το που το παλικάρι κάρφωσε την πρώτη και πάτησε απότομα το γκάζι, ένιωσα ανασφάλεια… συνήθως –εκείνη την εποχή- ένιωθα πρόκληση…
Αυτός ο νεαρός δεν είχε καθαρό μυαλό… είναι χειρότερο και από το να οδηγούσε μεθυσμένος… το αυτοκίνητο πήγαινε νευρικά… δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά… ο οδηγός του τσακωνόταν με το μηχάνημα….
Αμέσως μετα το Καβούρι προς Γλυφάδα, έχει μια ανοικτή στροφή… άκουσα έναν θόρυβο… προβολείς στον αέρα και μετά απόλυτη ησυχία… Ημουν ο μόνος (και ευτυχώς λίγο πιο πίσω συμπτωματικά ένα ασθενοφόρο) που ακολουθούσε. Το αυτοκίνητο είχε πάει ευθεία, είχε κτυπήσει σε έναν τοίχο, είχε κάνει γκελ στον αέρα και είχε προσγειωθεί ανάποδα.
Ευχαριστώ τον Θεό, που είδα από το καθρεφτάκι μου το ασθενοφόρο να σταματά πίσω και δεν χρειάστηκε να βγω από το αυτοκίνητο… μια ματιά είχα ρίξει προσπερνώντας και δεν θέλω ούτε κατά διάνοια να σας δώσω λεπτομέρειες….
Την επόμενη έμαθα ότι είχαν σκοτωθεί και δυο…
Την έχετε δει και σεις την σκηνή του τσακωμού στ’ αυτοκίνητο και μετα τις τρελλές πορείες… Τα αρσενικά… βλέπετε…. που το γκάζι συχνά-πυκνά είναι η προέκταση του πουλιού μας….
Όχι, μόνο την έχετε δει, αλλά είμαι σίγουρος, ότι έχετε πρωταγωνιστήσει και σεις…
Δεν παίρνω όρκο, αλλά μάλλον θα στοιχημάτιζα ότι συνήθως πρόκειται περί διαπροσωπίκων –συναισθηματικο-γκομενικό καυγάδων… Θυμηθείτε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις άνθρωποι έχουν πατήσει την σκανδάλη… πόσο πολύ το γκάζι.
Το γράφω γιατί τις προάλλες ξανασυνέβη δίπλα μου… και θυμήθηκα εκείνη την γαμημένη σκηνή, που την έχω θάψει ναθειά μέσα μου….ευτυχώς είχε κίνηση και το αυτοκίνητο απλώς πηδούσε σαν κατσίκι….
Ο πατέρας μου μου’χει δώσει δυο μόνο συμβουλές.
1ον αν είσαι σε αυτοκίνητο και δεν οδηγείς και αυτός που οδηγεί είναι μεθυσμένος ή θυμωμένος, θα κατέβεις στην πρώτη ευκαιρία και θα πάρεις ταξί. Θα στο πληρώσω εγώ από όσο μακρυά κι αν έρχεσαι…
2ον Πριν παντρευτείς μια γυναίκα κοίτα την μάνα της… θα γίνει οπωσδήποτε όπως και εκείνη… και βασικά δεν εννοώ μόνο σωματικά.
Η ζωή μου απέδειξε ότι είχε δίκιο και στις δυο περιπτώσεις…
Τήρησα ευλαβικά την μία συμβουλή κι έγραψα στα παλιά μου τα παπούτσια την άλλη.

16 σχόλια:

Dreamer on the Poof είπε...

1ον) συμφωνούμε απόλυτα,
αλλά τις πιό πολλές φορές δεν το εφαρμόζουμε
.
.
2ον) διαφωνούμε :)
θα γίνει σαν την μανούλα της,
εφόσον την έχει πρότυπο.
άν έχει πρότυπο τον πατέρα της,
θα γίνει σαν τον μπαμπά της.
.
.
3ον) οτιδήποτε σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο,
έχει σαν αποτέλεσμα την σύγκρουση.

vatraxokoritso είπε...

και μόνο να 'ξερες πόσες φορές κατέβηκα και πήρα ταξί..

Alitovios είπε...

Ευτυχώς που δεν τσακώνομαι με γυναίκες γιατί το αμάξι που οδηγώ είναι πολύ γρήγορο. Οι δε συμβουλές του πατρός πρέπει να σκαλιστούν σε πέτρα να μείνουν για πολλά χρόνια.

An-Lu είπε...

Τον πρώτο κανόνα δεν τον ήξερα αλλά τον τηρούσα πάντα, καθόσο ήμουν πάντα "η-ξεμέθυστη-φίλη-που-πήγαινε-τους-άλλους-σπίτι".
Όσο για τον δεύτερο...τον έχω υπόψιν μου αλλά συχνά-πυκνά συναντώ τη διάψευσή του ;-)

αθεόφοβος είπε...

Εμένα που δεν μοιάζει μόνο στην μάνα της αλλά όσο περνάει ο καιρός μοιάζει και στην δική μου μάνα ανήκει σε υποσημείωση της 2ης συμβουλής;

oceansofangels είπε...

Είσαι επικίνδυνος.
Την στιγμή που διάβασα το
"Τήρησα ευλαβικά την μία συμβουλή κι έγραψα στα παλιά μου τα παπούτσια την άλλη."

είχα μόλις τραβήξει μια γουλιά freddo και από τα γέλια κόντεψα να κάνω το πληκτρολόγιο καλοκαιρινό..

Μαριλένα είπε...

αθεόφοβε, μήπως τη διάλεξες γιατί μοιάζει και στη μαμά σου; :))

Mάνο καλοκαίρι στην Αίγινα, 18 χρονών όλοι, οδηγεί ένα παιδί που έχει παρει ηρεμιστικό κι έχει χτυπήσει μια δυο μπύρες (γιατί έχει ξεχάσει πως έχει παρει βάλιουμ).
Τη μια στιγμή οδηγεί, την άλλη έχει πιάσει με τα χέρια το κεφάλι του και φωνάζει "παιδιά, έχω χάσει τον έλεγχο). Πηγαίναμε καρφωτοί σε μια ελιά. Κάναμε τούμπες, βρεθήκαμε με οροφή κάτω και λάστιχα πάνω, ειχε σπάσει το ένα κολωνάκι της πόρτας, ειχε τρυπησει το τεπόζιτο και χυνόταν η η βενζίνη και δόξα τω Θεώ, όλοι βγήκαμε χωρίς γρατζουνιά. Σωματική γιατί ψυχική, ακόμα τρέμω όταν μπω σ' αυτοκινητο κάποιου που τρέχει.
Το πιο ωραίο ήταν, πως την άλλη μέρα, μου τηλεφώνησε η μαμά μου και μου είπε:
"κοίτα μη μπεις σε κανένα αυτοκίνητο, γιατί είδα ένα πολύ κακό όνειρο!"

Ανώνυμος είπε...

εδειξα στον αντρα μου το νεο σου ποστ...μου λεει για τον μακαριτη οδηγο πως μαλλον αυτοκτονησε...

Ανώνυμος είπε...

Έχω αρχίσει να οδηγώ πρόσφατα και αυτό το γαργαλητό που λες το αισθάνομαι πολύ συχνά.
Ευτυχώς που οι φορές που θυμώνω ή μαλώνω με τη marg είναι ελάχιστες.

Ο παπούς μου, λίγες μέρες πριν παιθάνει, μου είχε δώσει μια εκπληκτική συμβουλή:

"Όμορφααααα!"

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕ ! ΝΑ'ΧΑ ΚΑΙ 'ΓΩ ΕΝΑ ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ! (...ΤΙ ΚΑΛΑ ΘΑ'ΤΑΝ ! ! !)

manosantonaros είπε...

michelan.. σε διαβεβαιώνω ότι στο δεύτερο κάνεις λάθος.

vatraxokoritso... good girl

Alitovios... Xaxaxaxaxa...λες να τις σκαλίσω στον τοίχο του σαλονιού μου;

An Lu... Ημουν σίγουρος για τον πρώτο κανόνα ότι αυτο θα έκανες... μόνο βρε παιδί μου, για τον δεύτερο, είσαι σίγουρη ότι το φύλο σου σε βοηθά να κρίνεις (για το συγκεκριμένο θέμα εννοώ)

αθεόφοβος...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ... ήταν κάτι που δεν είχα υπολογίσει... άλλωστε βρε παιδί μου, το να μοιάζει στην μάνα της δεν είναι υποχρεωτικά κακό... μπορεί η γυναίκα (η μαμά της) να είναι υπέροχος άνθρωπος...
Σου δίνω παράσημο για την υποσημειώση... καλό Σαββατοκύριακο

oceansofangels... μιλάς για το σωστό timing ε; :::DDDD

Μαριλένα... δεν είναι καθόλου απίθανο αυτό που λες στον αθεόφοβο Μαριλένα μου... αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν εννοεί αυτό... Οσο για την περιπέτεια σου δοξα τω Θεω, που λες και συ... δόξα των θεω..

mama...έστω ότι ο οδηγός αυτοκτόνησε... η κοπέλα;

pascal Ομορφααααααααα.... και δεν ισχύει μόνο για το γκάζι

hopkins είπε...

Ευτυχώς ποτέ δεν ένιωσα έλξη για τους τροχούς. Είτε αυτοί είναι δύο, είτε τέσσερις. Αναγνωρίζω βέβαια την χρησιμότητα τους, αλλά παρόλαυτα αποφεύγω σαν ο διάολος το λιβάνι, να οδηγήσω. Δεν έχω κάτσει καν να μάθω. Ένας από τους λόγους είναι αυτός. Με φοβίζει η ταχύτητα. Δεν ξέρω αν μπορώ να την ελέγξω. Δεν νιώθω σίγουρος. Πως να πάω να πάρω μετά τιμόνι στο χέρι μου;

diastimata είπε...

Έπρεπε να έχεις ακούσει τον πατέρα σου και στη δεύτερη συμβουλή...

Ανώνυμος είπε...

mou arese i istoria alla oxi to bad end

Ανώνυμος είπε...

meta apo polu kairo katafera kai afisa comment. ase , berdeva ta koubia re megale ...xix ixixixi

Ανώνυμος είπε...

Pws to kaneis re pousti (me to simpatheio, afthormito einai)den xerw na sou pw, alla otan se diavazw, taxidevw.
Ma to Xristo.

kai den afinw sixna comments. Alla thelw na xereis oti me pas makria. Niwthw oti ofeilw na sto pw. Thimame post sou pou m afisan malaka gia wres, pou ta sizitousa to vradi sto tilefwno...
Einai megalo pragma. Einai xarisma. Ki as xestikes, to xerw ki egw xestika pou xestikes. Grafeis taxidiarika, otan se diavazw, xanavlepw tin Athina...egw pou tin afisa prin tooooosa xronia (11) gia na meinw stis Bxls, tin xanavlepw, tin mirizw, tin akouw... to postaki me to video to nixterino pou odigeis... THANK YOU SO MUCH... to postaki me ton Cat Stevens...THANK YOU....

Sto ofeila... :-)