Θέλω να με συγχωρέσουν οι Ελληνοαμερικανοί, αλλά νομίζω ότι το θέμα έχει παραγίνει. Καλό είναι να αγαπάμε την πατρίδα και ακόμα καλύτερα: η πατρίδα να αγαπάει τα παιδιά της που ζούνε έξω. Δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα, αλλά γι' αυτό υπάρχουν οι πρόλογοι....
Ενας φίλος μου που έπασχε από μια δύσκολη ασθένεια και ταλαιπωριότανε, έτρεχε και αυτός –πανικόβλητος- από γιατρό σε γιατρό για να μπορέσει να καταλήξει σε κάποια λύση. Μια μέρα που τηλεφωνηθήκαμε μου είπε:
-Εφτασαν και τα χαρτιά (οι εξετάσεις) από την Αμερική. Τα'χαμε στείλει ξέρεις στον Γιώργο Παπαδόπουλο (θα χρησιμοποιώ συνεχώς το ίδιο κοινό όνομα γιατί δεν θέλω να θίξω κάποιον) που είναι Προφήτης στην (π.χ.) Νέα Υόρκη σε θέματα της περίπτωσης μου...
Πριν απο δυο χρόνια μια άλλη φίλη μου Κύπρια. Πήγε στο Τέξας να κάνει μια πολύ λεπτή εγχείρηση... στον Αμερικανο-κύπριο κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, που ήταν ο γκραντ μαίτρ σε θέματα oυγείας τη φίλης μου....
Πριν απο λίγο καιρό μια κυρία-που αγαπώ πολύ- από την Μυτιλήνη, είχε ένα μικρό πρόβλημα με την καρδιά της. Τηλεφώνησα στον γιατρό (με μεγάλο «Γ») Λευτέρη Τσιάμη στο Ιπποκράτειο να τη δει.... (τον αγαπώ και τον σέβομαι, όχι μόνο γιατί έσωσε εμένα, αλλά επειδή ποτέ μα ποτέ δεν έχει αρνηθεί να δει ασθενή...) πήγε η κυρία (που τελικά δεν είχε τίποτα)...της τηλέφωνησα το βράδι να μάθω τί είχε συμβεί. Μου είπε ότι ο κ.Τσιάμης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, αλλά «βρε παιδί μου, είχε και έναν βοηθό... καταπληκτικό γιατρό... την άλλη φορά θα πάω σ' αυτον...»
-Πώς έτσι;
-Μα ήταν από την Μυτιλήνη!
Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω αυτό.
Πώς διάολο όλοι οι καλύτεροι σε θέματα υγείας σέ όλον τον κόσμο είναι Ελληνες ή Ελληνο-κάτι;
Τί είναι; Το πρόβλημα είναι τοπικιστικού χρώματος; Θέμα μετάφρασης; Μήπως δεν καταλαβαίνει η θεία Μελπομένη, τί λέει ο γιατρός;
Οσες φορές μου λένε για έναν Ελληνο-αμερικανό (ή οτιδήποτε άλλο Ελληνο-) γιατρό που είναι Προφήτης στο είδος του, μπαίνω στο google και ψάχνω... Για να σας είμαι ειλικρινής μέχρι στιγμής Προφήτες ειδικά μέσα στους ιατρικούς κύκλους διεθνώς, ελάχιστους βρήκα... Οι Προφήτες δεν είχαν εθνικότητα: Αμερικάνοι. Σέρβοι, Πακιστανοί, Ινδοί,Ουκρανοί, Ταϋλανδοί κ.λ.π.
Εξηγείστε μου τώρα;, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος πήγε σε ένα από τα καλύτερα (ή το καλύτερο) νοσοκομείο του κόσμου για να τον εγχειρήσει (μεταμόσχευση) Ελληνας γιατρός;
Οχι, δεν έχω ιδέα για τον κ. Τζάκι... Δεν έχω καν άποψη. Πώς θα μπορούσα άλλωστε;...δεν λέω αυτό.
Ρωτάω όμως το απλό: Αν τον ίδιο καρκίνο τον είχε και ο Τζορτζ Μπους, ο dr. Τζάκις θα ήταν ο θεράπων ιατρός του; Γιατί αν δεν ήταν, τότε ο Αρχηγός ενός τόσου μεγάλου και ισχυρού κομματιού της Ορθοδοξίας, έκανε λάθος επιλογή ανθρώπου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν άνθρωπος του κόσμου και είχε ζήσει έξω, θα θυμάστε ότι όταν αρρώστησε πήγε στον Αιγύπτιο Μαγκντί Γιακούμπ –και όχι σε κάποιον Ελληνα γιατρό-γκουρού του Λονδίνου, που του έσωσε τη ζωή και του΄δωσε ακόμα μια πρωθυπουργία. Πήγε στον καλύτερο...στον αντικειμενικά καλύτερο.
Εχω κάθε λόγο να σέβομαι τους ελληνες γιατρούς. Θα το επαναλαμβάνω μέχρι να πεθάνω: μου έδωσαν (όχι μόνο μου έσωσαν) τη ζωή. Και αν εγώ ή κάποιος αγαπημένος μου είχε πρόβλημα σε ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο θα έτρεχα.... Αν όμως ήμουν στο Χιούστον ή στο ΚεηπΤάουν (γιατί έτσι θα'θελε η μοίρα) και είχα τη δυνατότητα επιλογής (όπως ο Αρχιεπίσκοπος) τοτε θα διάλεγα τον καλύτερο και όχι αυτον που θα καταλάβαινε τί σημαίνει «ντέρτι, ντόρτια, μανα γιατί μέ γέννησες κ.λ.π.»
Δεν είμαι με την Εκκλησία... χαχαχα το αντίθετο θα'λεγα...δεν μ'αρέσουν οι παπάδες, επειδή δεν μ΄αρέσουν οι μεσάζοντες παντός καιρού, όμως αυτον τον Αρχιεπίσκοπο, τον συμπαθώ για έναν πολύ προσωπικό μου λόγο. Ελπίζω να τον καταλαβετε. Οταν πέθανε ο πατέρας μου, ο Χριστόδουλος μόλις είχε αναλάβει... ή πρώτη δημόσια δήλωσή του λοιπόν ήταν για τον πατέρα μου και την Τέχνη του... δεν είναι δυνατόν να το ξεχάσω... ειδικά λόγω της στιγμής που το εισέπραξα.
Στεναχωριέμαι που βασανίζεται...
Δεν είναι καλό να πονάς... Σας διαβεβαιώνω.
Του εύχομαι να μην πονάει.
14 σχόλια:
Συμφωνώ με το όλο πνεύμα του άρθρου. Κάτι πρέπει να γίνει όμως και με τον τηλεκανιβαλισμό μας....
www.sotiris-koukios.blogspot.com
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Η επιλογή Ελληνο-κάτι γιατρού ίσως να γίνεται καθαρά λόγω ψυχολογικού παράγοντα. Όταν ακούς στη γλώσσα σου το "θα ζήσετε" ακούγεται πιο γλυκό, και όταν αντίστοιχα ακούς το "αποτύχαμε" το παίρνεις ευκολότερα απόφαση. Ίσως πάλι να κάνω και λάθος... Τις καλημέρες μου :-)
Εχω γνωρισει και καλους και κακους γιατρους.Εχω γνωρισει ανθρώπους που ειναι παθιασμενοι με το επαγγελμα τους και προσπαθουν να σωσουν ζωες και ανθρώπους που το κανουν για να βγαζουν περισσοτερα χρηματα και οι οποιοι φταινε για την ελλειψη εμπιστοσυνης προς τους γιατρους.
Χαρηκα οταν βρηκαν μόσχευμα για την εγχείρηση,και ας αρχισα να αναρωτιεμαι για την προελευση του.
Τωρα ειμαι μπερδεμενη.Απο την Ελλαδα εφυγε "καθαρος",ετσι ειπαν, και το μονο που ελειπε ηταν αυτη η μεταμοσχευση.
Ποση δυναμη εχει αυτη η "αρρωστια" σε σημειο να κανει μεταστασεις τοσο γρηγορα;Ή ηταν απρόσεχτοι εδω;
Μα και παλι εκει στην Αμερική πριν την εγχειρηση δεν κανανε τις απαραιτητες εξετασεις;
Ανησυχω..
Ευχομαι να την νικησει και να γυρισει κοντα μας πιο δυνατος και σοφοτερος απο πριν.
Manos,
η δυνατότητα θεραπείας
δεν είναι πάντα θέμα επιλογής γιατρού...
βασικό ρόλο παίζει
ποιά αρρώστια σε έχει επιλέξει...
Είναι σα να πηγαίνεις στη Νέα Υόρκη και να τρέχεις να φας σουβλάκι στην Αστόρια. Ισως απλά να ήλπιζε σε ένα διαφορετικό σύστημα Υγείας...
Πραγματικά είναι κρίμα για τον άνθρωπο και θεωρώ α π α ρ α δ ε κ τ ο υ ς όλους όσους μέσα και έξω απο το internet μιλούν άσχημα γι'αυτόν και για όσα τον βρήκαν.
Είμαι κατά της Εκκλησίας, των πρακτικών της, του πλούτου της, των εκπροσώπων της. Αυτά όταν είμαστε υγιείς. Γιατί μπροστά στην ασθένεια και στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι και πρέπει να σεβόμαστε το συνάνθρωπό μας που υποφέρει άδικα.
Είναι τυχερός που έχει την πίστη του,ευχομαι να αντλήσει απο κεί θάρρος.
Αυτό.
Χαιρετισμούς.
Τς τς τς, Μάνο... Σε παρακαλώ -αν δεν καταλαβαίνεις μην αποφαίνεσαι.
Υπάρχει λόγος που επιλέγεται ομοεθνής θεράπων. Φαντάζεσαι να μην μπορεί να βοηθήσει και να δηλώσει ότι εναποθέτει τις ελπίδες στο Θεό; Δηλαδή, αν είναι αλλόδοξος και τις εναποθέσει στον Αλλάχ ή τον Βούδα και η κυρα-Καλλιόπη (π.χ.) στον Θεό φαντάζεσαι το αποτέλεσμα; Το αίτημα θα χαθεί από την μεταφυσική γραφειοκρατία και μην τον είδατε τον ασθενή...
Σε παρακαλώ -από εσένα περίμενα μεγαλύτερη κατανόηση... Τς τς τς... :ppppppppppppppppppppppppppppppppppp
...γιατί διαλέγει κάποιος έναν ελληνο-something γιατρό όταν μπορεί να έχει ένα Πακιστανό (ναι ..ναι οι Αμερικανο_Πακιστανοί έχουν κατακλύσει τα αμερικάνικα πανεπιστήμια)? Μήπως γιατί στην Αμερική το σύστημα αξιολόγησης είναι πολύ δύσκολο και μπαίνουν μόνο όσοι έχουν πάθος με την ιατρική?
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Fulbright .. μόνο 165 άτομα το χρόνο μη Αμερικανικής προέλευσης δέχονται για ιατρική στην Αμερική. Δηλαδή 165 άτομα μετά από όλο τον κόσμο! φανταστείτε τι ποσοστό αντιστοιχεί στην χώρα μας!
Αλλά ακόμα και αν σπουδάσεις εδώ ιατρική ...τα 6 πρώτα έτη... και θελήσεις να πας για ειδικότητα στην Αμερική πρέπει να έχεις πάρα μα πάρα πολλά προσόντα. Να δώσεις εξετάσεις Step1,2,3 με scores από 90 +/100 .. να περάσεις από συνέντευξη ... να έχεις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και φυσικά να έχεις πάει ως παρατηρητης κάποιο διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο στην Αμερική.
Λίγοι τα καταφέρνουν. Λίγοι περνούν όλη αυτή την ταλαιπωρία στα 26-28 τους. Όταν άλλοι ξεκινούν τη ζωή τους ... εκείνοι είναι ακόμη στην προσπάθεια...παρατάνε φίλους , γνωστούς, συγγενείς...τη βολή τους... ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα...
Φανταστείτε ένα τέτοιο άτομο... που έχει προσπαθήσει τόσο πολύ... ένα πράγμα θα μπορούσε να γίνει...απλά ο καλύτερος... για αυτό μη σας φαίνεται παράξενο που υπάρχουν πολλοί Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό... δεν τους χαρίστηκε κάτι πιστέψτε με.
Υ.Γ. Ο Yacoub είχε Έλληνα συνεργάτη.. ένα πολύ αξιόλογο κύριο... τον κ. Θεοδωρόπουλο. Και το λινκ με ένα από τα project τους στο pubmed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17670213&ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum
Δεν θελω να ξεφυγω απο το θεμα αλλα, δεν ειναι και τοσο-τοσο ροδινα το συστημα εδω. Ναι η δοκιμασια ειναι σκληρη και οι γιατροι που βγαινουν (σε γενικες γραμμες) αρκετα καλοι αλλα εχει και τα αρνητικα του. Τα συμφεροντα (=χρημα) ειναι πολλα. Αρα π.χ. οταν μιλαμε για δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά... ενταξη... ξερουμε την ποιοτητα, γιατι βγαινουν και πως βγαινουν. Αυτο το M.D. στο τελος του ονοματος βοηθαει πολυ... και σε αλλα θεματα. Ειμαι στο συστημα και εγω εδω στην Αμερικη, οπως και οι φιλοι μου και η κοπελια μου... το εμπιστευομαι. αλλα το ξερω και την αλλη του πλευρα.
Το σχολιο της Μαριας ειναι πολυ σωστο. Περαστηκα του.
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που νόμιζα ότι ήταν σαφές. Δεν είπα, ότι οι Ελληνο-something γιατροί ανα τον κόσμο δεν είναι καλοί... ούτε ότι δεν πέρασαν τα πάνδεινα για να μπορέσουν να δουλέψουν σ' αυτα τα τα όσο διάσημα ιατρικά κέντρα.
Λέω, ότι μου κάνει εντύπωση, που όταν πάμε για θεραπεία στο εξωετρικό 9 στις 10 φορές διαλέξουμε Ελληνα γιατρό.
Ανθρώπινο, το καταλαβαίνω... όμως λιγάκι εμμμμμ.... μαζοχιστικό(;)
όχι δε σας παρεξήγησα... απλά εξηγώ γιατί ένας Έλληνας στο εξωτερικό είναι πολύ καλός από άλλους συναδέλφους του...
άρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες κάποιος Έλληνας/Ιταλός/Κινέζος/κλπ να έχει Ελληνο-Αμερικανό γιατρό...γιατί πολύ απλά είναι μέσα στους καλύτερους...
Ελπίζω να καταλάβατε τον συλλογισμό μου...
μου αρέσουν οι φωτογραφίες
Εύλογα τα ερωτήματα και οι απορίες σου. Απ' όσο γνωρίζω, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να αναλάβει την υπόθεση της υγείας του ο κ.Τζάκης για δύο λόγους. Πρώτον, ήταν προσωπικός του φίλος. Και τι έγινε, δικαίως, θα ρωτήσει κάποιος. Δεύτερον, όμως, ο Ανδρέας Τζάκης είναι - αν δεν κάνω λάθος - διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων στο Νοσ. Τζάκσον του Μαϊάμι, το οποίο έχει μαθευτεί πως πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση τέτοιων ειδών περιπτώσεων καρκίνου. Συνδιάζοντας λοιπόν προσωπική φιλία και ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και στις ικανότητες του συγκεκριμένου διακεκριμένου επιστήμονα, αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος και το περιβάλλον του να πάει εκεί. Σε ότι αφορά το "μαζοχιστικό" της επιλογής αποκλειστικά έλληνα γιατρού, το αποδίδω μάλλον στην οικειότητα που οι περισσότεροι έλληνες νιώθουν με ένα συμπατριώτη τους - όσο κι' αν αυτό ακούγεται και είναι αλλόκοτο.
Έχει δίκιο η σαύρα. Ωραίες φωτογραφίες Μάνο. Κρίμα και για τον άνθρωπο βέβαια, έκαναν τόσα για να τον σώσουν και τζάμπα οι κόποι. Ίσως πρέπει να δεχτούμε και γι' αυτόν πως είναι θέλημα Κυρίου να μας αφήσει έτη, όπως έτσι απλά και ήσυχα και αδιαμαρτύρητα το δεχόμαστε για ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, εχθρούς ακόμα, παιδιά, ενήλικες, που δεν είναι Χριστόδουλος, ποτέ δεν μαθαίνει κανείς γι' αυτούς, και μένουν ζωντανοί στη μνήμη των δικών τους, που ζουν με την πίκρα της ανημπόριας. Της ανημπόριας όμως. Ναι;
Δημοσίευση σχολίου