25.7.07

σε καλή μεριά

Μου είπανε ότι άρχισε να γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για την διαφήμιση στα blogs. Διάβασα μερικά πόστ για το θέμα.

Οσοι με διαβάζουν ξέρουν ότι από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ μέσα, είπα ότι οι bloggers στο εγγύς μέλλον θα κερδίσουν λεφτά από τα blogs τους.

Δεν το'κανα γιατί μυρίζομαι το μέλλον, αλλά γιατί είδα το ενδιαφέρον των διαφημιστών. Αν είναι μεγάλο; Όχι πολύ.. αλλά πριν από δυο χρόνια ήταν εντελώς ανύπαρκτο…

Αν ο e-άσχετος Ελληνας ξέρει κάτι από internet, τότε αυτό είναι οπωσδήποτε η λέξη «μπλογκ». Γιατί νομίζετε ότι οι εφημερίδες έδειξαν για μας ενδιαφέρον; Ή μήπως φαντάζεστε ότι αυτό το σκέφτηκαν οι δημοσιογράφοι της εντυπης δημοσιογραφίας;

Οι εκδότες το σκέφτηκαν, αφού το σκέφτηκαν πρώτα μαζί με τους διαφημιστές. Κάποτε οι web designers ήταν περιζήτητοι… σήμερα το να έχεις site (στην ελληνική αγορά) δεν λέει πολλά… το να έχεις όμως blog σημαίνει μερικά πράγματα.



Είναι τόσο εγωπαθείς οι άνθρωποι των αναλογικών μέσων, που πιστεύουν ότι εμείς πρέπει να πάμε προς αυτούς… Λάθος μεγάλο… αυτή τη φορά εκείνοι μας (σας) έχουν ανάγκη. Η δύναμη μας είναι το link μας. Είναι η πνευματική μας ιδιοκτησία… είναι το κανάλι μας… το ραδιόφωνο μας… η εφημερίδα μας… το προσωπικό μας όχυρο… η ΦΩΝΗ μας… Οποιος γουστάρει τη διαβάζει… και όχι μόνο τη διαβάζει… αλλά λέει και από πάνω τη γνώμη του…Αυτό δεν μπορεί να γίνει κατόπιν σύσκεψης και όρων…

Το ΚΕΡΔΟΣ δεν διαβάζει γράμματα, αλλά μόνο αριθμούς. Αν σας διαβάζουν πολλοί, θα σας δώσουν διαφήμιση, ακόμα και αν δεν τους αρέσουν καθόλου αυτά που γράφετε…

'Εγραψα πριν από μερικά ποστ να είστε πολύ προσεκτικοί τώρα με τις επικείμενες εκλογες ποιους βάζετε στα links σας. Προφανώς και δεν εννοούσα ότι πρέπει να δίνετε λογιαριασμό, αλλά να σκεφθείτε μήπως πρέπει κάποιοι να σας πληρώσουν τον λογαριασμό.

Ε; …come again…

Μαθαίνω ότι διάφοροι υποψήφιοι βουλευτές θέλουν να ανοίξουν blog. Θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι (που λέγανε και στη δεκαετία του '50)… Οποιος τολμήσει να εμφανισθεί θα φάει e-ντομάτα ζουμερή και οικολογική.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και οι δυσκοίλιοι.

«Τα blogs θα χάσουν την φρεσκάδα τους, αμα πέσουν στην παγίδα της διαφήμισης!»… Σιγά την φρεσκάδα, που θα χάσουνε… Όπως πολύ σωστά λέει ο Καλτσό… έτσι και αλλάξεις το ύφος…θα σε γράψουνε στα παπάρια τους και θα τελειώσει το κόλπο.

Το μυστικό όμως δεν το λέει κανένας.

Ολοι περιμένουν ακριβή ΜΕΤΑΦΟΡΑ της διαφήμισης από τηλεόραση, εντυπα και ραδιόφωνο στο internet.

Αποκλείεται… Το διαδίκτυο έχει αποδείξει μέχρι τώρα, ότι για να προχωρήσει σπάει όλα τα δοκιμασμένα συστήματα. Δεν κέρδισαν από το internet η Coca Cola ή η Fiat… αλλά τα πιτσιρίκια του Goggle… παλιότερα του Napster… του YouTube κ.λ.π.

Οι ιδέες εδώ είναι φρέσκες και δεν επικοινωνούν με τις ιδέες που είναι off line. Οποιος δεν το καταλαβαίνει, είτε δεν έχει e-mail είτε μπαίνει στο internet για να κατεβάζει μουσική και ταινίες.

Γνωρίζω πολλούς διαφημιστές και από τους παλιούς και από τους καινούργιους. Μερικοί είναι αγαπημένοι μου φίλοι. Πάντα με μάγευαν γιατί έβλεπαν ένα τσικ πιο μπροστά από ό,τι έβλεπαν οι υπόλοιποι… Πουλάνε αέρα σε μορφή τέχνης… Απίστευτο… Από απόσταση (και ασφάλεια) παρατηρώ εισροή ανθρώπων στις εταιρίες, που είναι απολύτως συνδεδεμένοι με το internet.

Mερικοί ξόδεψαν την δύναμη του blog τους σε μια όψιμη δημοσιότητα συγγραφής κειμένων σε έντυπα. Το πραγματικό blogging στην Ελλάδα θα αρχίσει μόλις γίνει κάποιος πλούσιος από το blog του….

Θυμηθείτε με….

Θυμηθείτε ακόμα ότι δεν θα μιλάμε για ένα απλό banner… αλλά για κάτι που δεν έχω ιδέα τι θα'ναι… θα'ναι πάντως καινούργιο…. και μάλιστα κερδοφόρο….

8 σχόλια:

kaltsovrako είπε...

Nα περιμένεις πρόταση από τον Νικολαϊδη (του ΦΩτόΣ)

Χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

diavaza sta nea savvatokyriako oti oi diafhmistes tha endiaferodai gia eidika blogs eg. ena blog gia kalamarakia pou tha to episkeptodai oi latreis tou eidous kai fusika tha diavazoun tis diafhmiseis, tha agorazoun to proion k ou to kathexhs ... dhladh o kiklos ths agoras .

gia na piasei omws kati tha prepei na einai poli prototypo eg. hdh yparhoun 3 blogs gi kalamarakia

h ousia apo to teleftaio sou post einai oi 3 teleftaies seires

ti? ti? ti?

mhpws hreiazetai h sybraksh 2-3 h perissoterwn blogger

ta slide sou shmera htan yperoha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to idio k h mousikh

padws se efharisto mou me muhses ston kosmo twn blogs estw ki ws anagnvwsths , estw ki ws anagwsths mono diko sou

kata ta alla eisai gia fapes

filia

Alitovios είπε...

Κανείς δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος από το blog του. Στην καλύτερη περίπτωση να βγάζει ένα χαρτζιλίκι. Είναι πολύ μικρά τα μεγέθη στην ελληνική αγορά. Με το στανιό να είμαστε πέντε χιλιάδες blogs όταν στη Γαλλία είναι ένα εκατομμύριο.

Επιπλέον αμφιβάλλω πολύ αν οι έλληνες διαφημιζόμενοι έχουν τ' αρχίδια να βάλουν διαφήμιση σε κάτι που δεν υπόκειται σε κανόνες και ελέγχους.

Ανώνυμος είπε...

παντα με εντυπωσιαζουν τα εφφε σου. σε ποιο προγραμμα τα κανεις ;

Νίνα είπε...

Σ'αγαπώ

Ανώνυμος είπε...

10 Ιουλίου 2007

(αφιέρωμα στον μπλόγκερ Μάνο Αντώναρο)

δεν ξέρω πότε αποθήκευσα αυτό το γραφτό για ένα βιβλίο που με είχε συγκλονίσει όταν το διάβασα ("ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβιγκστον" του Ρίτσαρντ Μπαχ) αλλά το δημοσιεύω και σας προτείνω να διαβάσετε αυτό το υπέροχο αλληγορικό μυθιστόρημα... αν κι΄έχει γραφτεί πριν δεκαετίες, μου θυμίζει σήμερα κάποιους προοδευτικούς μπλόγκερ, όπως τον φίλο μου Χουντίνι Μ.Α. που σίγουρα πολλοί γνωστοί του -ίσως και συγγενείς του- τον θεωρούν υπερβολικά προοδευτικό, παράξενο, ίσως και ακατανόητο... ο Ρίτσαρντ Μπαχ, θεωρήθηκε από 18 εκδότες, που απέρριψαν το κείμενό του ευγενικά, ως συγγραφέας εκτός τόπου και χρόνου... αυτό το κείμενο που είχε να πει κάτι το διαφορετικά καινούργιο, έγινε μπεστ σέλερ και δημοφιλής ταινία... όχι πως ότι πουλάει, αξίζει (όπως ο κώδικας Νταβίντσι, μέτριο βιβλίο για μένα) αλλά διαβάστε τον Ιωνάθαν, έναν υπέροχο μπλόγκερ των ουρανών πριν ακόμη εμφανιστούν οι μπλόγκερ του ίντερνετ...


"... Είμαστε της γνώμης ότι ο χαρακτήρας ενός γλάρου που μπορεί και μιλάει δεν θα είχε ενδιαφέρον στη σημερινή αγορά του βιβλίου. Γι' αυτό με λύπη σε πληροφορούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτών των χειρογράφων, τα οποία και σου επιστρέφουμε...". Αυτή ήταν η μία απάντηση από τις παρόμοιες των 18 εκδοτών που απέρριψαν το βιβλίο. "Γιατί κανείς από αυτούς δεν μπορεί να καταλάβει το νόημα αυτής της αλληγορικής ιστορίας;" αναρωτιόταν ο Ρίτσαρντ Μπαχ. Το να βρούμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος, ακλόνητη αποφασιστικότητα, και επιμονή, όπως αλληγορικά περιγράφεται στις περιπέτειες του Ιωνάθαν, είναι ο δρόμος όλων όσων τολμούν να ζουν ευτυχισμένοι. Σαν αντάλλαγμα γι' αυτή μας την προσπάθεια θα μας περιφρονήσουν, θα μας χλευάσουν και θα μας εξοστρακίσουν από τον κύκλο τους φίλοι και συγγενείς. Αν επιμείνουμε όμως, αν αντέξουμε τη μοναξιά μας και μείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσαμε να κάνουμε, τότε θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε καινούριους φίλους και καινούριους συγγενείς, οι οποίοι ήδη συμμερίζονται τις αξίες και τα ιδανικά (έστω τις πλάκες μας) που έχουμε επιλέξει, κι ότι μαζί τους θα πετάξουμε πολύ πιο μακριά και πιο ψηλά από όσο μπορούμε ποτέ να ονειρευτούμε.


Ο "γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον" ήταν το πρώτο απίστευτα πετυχημένο βιβλίο στη σταδιοδρομία του Ρίτσαρντ Μπαχ, για να ακολουθήσουν αργότερα τα άλλα μεγάλα Best Sellers: Ψευδαισθήσεις - Γέφυρα παντοτεινής αγάπης - Ένα - Απόδραση από τη σιγουριά. Οι ήρωες του συγγραφέα, όπως ο Ιωνάθαν, είναι άνθρωποι που ακολουθούν τους δικούς τους νόμους όταν ξέρουν πως έχουν δίκαιο. Άνθρωποι προικισμένοι, που αντλούν δυνάμεις και ιδιαίτερη χαρά από αυτό που κάνουν πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να εμπλακούμε σ αυτή την ιστορία ; Γιατί θα πρέπει και εδώ να εισαχθεί ο ανταγωνισμός για να μην πω να καθιερωθεί ; Γιατί θα πρέπει να πέσουμε όλοι με τα μούτρα να γράφουμε , απλώς για να γράφουμε με την ελπίδα μήπως; Δε νομίζεις ότι θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των μπλογκ; Γνωσεις επί του θέματος δεν εχω, παρ ότι θαθελα να έχω. Ενστικτωδώς απαντώ στην προσπαθεια μου να αποτραπεί ενα ακόμη αγχακι στη ζωή μας
ριτσα Μασουρα

Ανώνυμος είπε...

The traffic is terrible these days in Amsterdam, isn't it????